20. септембар 2011.

СВЕТСКО-ИСТОРИСКИ ЗНАЧАЈ 30. ЈАНУАРА 1933.''СВЕТСКО-ИСТОРИСКИ ЗНАЧАЈ 30. ЈАНУАРА 1933''
Изјава претседника Српске владе генерала г. Милана Недића

Поводом 10-годишњице доласка на власт национал-социјалиста у Немачкој, Претседник Српске владе, генерал М. Недић дао је следећу изјаву:

Долазак национал-социјалиста на власт у Немачкој пре десет година био је од судбоносног значаја не само за немачки народ, већ је и од огромног историског значаја за све европске народе, за целу Европу, као и за остали свет. Овај догађај претставља несумњиво прекретницу у историји човечанства, чији је закон да иде путем напретка, одбацујући преживеле облике и оквире, налазећи увек нове одговарајуће облике и ствари.
Када је 30. јануара 1933. године Адолф Хитлер преузео воћство Немачке, под познатим трагичним околностима, са циљем да оствари свој програм за спас немачког народа, он је истовремено започео да испуњује своју мисију ослободиоца Европе од превласти и мешања ваневропских сила у судбину европског континента.
Зато је било потребно да Немачка оздрави и да се препороди, да постане јака и моћна.
Адолф Хитлер са национал-социјалистичком странком, имајући неограничено поверење немачког народа, стопио је Немачку у једну гранитну државну целину и створио духовно јединство немачког народа, као никад раније. То дело, које је он остварио за десет година остаће забележено у историји као једна ненадмашна епопеја стварања и подизања.
Таква Немачка, национал-социјалистичка Немачка, под воћством Адолфа Хитлера, једина је била у стању да преузме мушку и одлучну борбу за ослобођење Европе од јеврејско-масонског капитала и за њен спас од бољшевичке немани, која је грозила уништењем европске културе, културног живота у целом свету.
Немачка оружана сила, препорођена и надахнута вољом вође Рајха, у низу победа, јединственим у ратним аналима, срушила је све препоне које су јој стајале на путу, створила предуслове за изградњу Нове Европе, и одстрањујући из ње ваневропске утицаје обезбедила њене светске мисије.
Још је величанственија улога Немачке у сузбијању навале црвене немани, која је хтела уништење национал-социјалистичке Немачке као најсигурнијег бедема за одбрану европске културе од азијатских хорди, анархије и хаоса бољшевичке револуције. 
Својом херојском борбом, својом проливеном крвљу за одбрану Европе, Немачка осведочује право да носи европску мисао и да представља европску културу и напредак Европе према варварству једних и према експлоатацији других.
Српски народ, који својом историјом и својим тежњама неразлучно припада Европи, који има дубоко усађено поштовање за херојизам и жртву, схвата смисао ове борбе коју Немачка са својим европским савезницима води за спас Европе.
Трудећи се да разуме ненадмашне тековине национал-социјалистичке Немачке у свим областима националног живота, припремајући се духовно да изврши своју националну обнову у духу новог времена, српски народ чувајући мир и ред, предан неуморном раду, потврђује свој смисао за европску солидарност и своју вољу да сарађује у Новој Европи за своје добро и за будућу величину Европе.

Српски народ, 30.01.1943.