11. јануар 2012.

РЕПУБЛИКО СРПСКА СРЕЋАН ТИ 20. РОЂЕНДАН


Република Српска (скраћено: РС, Српска) један је од два ентитета од којих се састоји Босна и Херцеговина Други ентитет је Федерација Босне и Херцеговине.
Република Српска је основана 9.1.1992, године под називом Српска Република Босна и Херцеговина, као реакција српског народа на одлуку о независности СР Босне и Херцеговине од СФРЈ коју су изгласали муслимански и хрватски посланици. Српска Република Босна и Херцеговина је проглашена за федералну јединицу Југославије.

СРЕЋАН 20. РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО СРПСКА И ВЕЧНА СЛАВА СВИМА КОЈИ СУ ЖИВОТЕ ЗА ТЕБЕ ПОЛОЖИЛИ. Хероји живе вечно! Слава овим витезовима.


Овде ћемо навести списак погинулих војника Војске Републике Српске који су дошли као добровољци из православних земаља.


1. Адријан Дима - Рођен у Румунији 1970. године. Служио у специјалним јединицама Румуније. Од 1993. године ратовао у Српској Крајини (између осталог у центру “капетана Драгана”). У Републици Српској од краја 1994. године ратовао у саставу извиђачког одреда “Бели вукови” (Пале, Јахорина) Сарајевскороманијског корпуса. Погинуо у борби на планинском масиву Трескавица 03.05.1995. године. Сахрањен на гробљу Пала.

2. Анисимов Валериј - Рођен 1956. године у Санкт Петербургу. Погинуо 1995. године Посмртни остаци допремљени у Русију.

3. Александров Александар - Рођен 1961 године у Санкт Петербургу. Артиљеријски официр, ветеран Придњестровља и Абхазије. У Републици Српској од краја 1992. год. Командир руског ударног одреда (Одред Александрова) који је деловао код Скелана и у Сарајеву (Хреша). Погинуо 21.05.1993. године у рејону Борија од експлозије мине током извиђачке акције. Сахрањен на гробљу Хреша (Српско Сарајево).

4. Астапенков Анатолиј Сергејевич - Рођен у граду Перм 17. новембра 1968. године. У Совјетској Армији служио у морнаричкој пешадији. Ожењен, има сина. У Републици Српској од зиме 1993. год. Ратовао у саставу ударног одреда код Власенице (Источна Босна), у Одреду Александрова (Хреша, Српско Сарајево), 2. Руског Добровољачког Одреда (Прача, Пале) и 3. РДО (Јеврејско гробље, Српско Сарајево). Јуначки погинуо на положају Златиште (на северу Српског Сарајева) 20. јануара 1994. године. Сахрањен на војничком гробљу у  Доњим Милићима (Српско Сарајево).

5. Баталин Сергеј - Рођен 14. септембра 1961. године у Москви. По струци лекар. Ожењен. У Републици Српској од јануара 1993. г. Као војни лекар у саставу 1. Козачког одреда непосредно учествовао у борбеним дејствима. У борби за село Твирковићи од експлозије противпешадијске мине изгубио стопало. Умро у јесен 1993. године у Вишеграду (Република Српска). Сахрањен на гробљу Црнућа у Вишеграду (Република Српска).

6. Богословски Константин Михајлович - Рођен 4. фебруара 1973. године на Памиру (Таџикистан). Живео у Москви. У Републици Српској од краја марта 1993. године. Ратовао у саставу 2. Обједињеног Руског Добровољачког Одреда (2. ОРДО) (Вишеград, Горажде). Погинуо 12. априла 1993. године током јуначке одбране узвишица Заглавак и Столац, као митраљезац бранећи заставу на положају. Сахрањен на војничко-црквеном гробљу у Вишеграду.

7. Бондарец Олег Дмитријевич - Рођен 4. априла 1969. године у Кијеву (Украјина). Од 1994. године ратовао у саставу српских одреда у Српском Сарајеву (“Бели вукови”, батаљон на Добрињи). Погинуо 20. новембра 1995. године у Озренској улици Српског Сарајева. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

8. Бочкарјов Александар Јурјевич - Рођен 6. априла 1971. године у Вороњежу. У Републику Српску стигао крајем 1993. године. Ратовао у саставу 3. РДО (Јеврејско гробље, Српско Сарајево). Погинуо 10. фебруара 1994. године од снајперске ватре. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

9. Булах Виктор - Погинуо 1999. г. на граници са Албанијом. Посмртни остаци пренети у Русију и поново сахрањени. (Његова погибија описана у књизи А. Дрецуна “Косметска легенда”)

10. Биков Валериј - Рођен 1962. године. Активан официр у чину капетана. У последње време живео у Санкт Петербургу. У Републици Српској од краја октобра 1992. године. Ратовао у саставу 2. РДО (Вишеград) и 3. РДО (Јеврејско гробље, Српско Сарајево), као и у саставу српских јединица. Завршио тенковску школу у Бања Луци. Погинуо августа 1995. г. у рејону Добриња од снајперске ватре. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

11. Гаврилин Валериј Дмитријевич - Рођен 1963. г. у Гродну (Белорусија). У последње време живео у Санкт Петербургу, где је и завршио економски факултет. Ратовао у Придњестровљу. У Републици Српској од новембра 1992. године. Ратовао у саставу 2. РДО (Вишеград), 2. ОРДО (Горажде) и 3. РДО (Јеврејско гробље-Српско Сарајево), и краће време у бригади “Пантери” (Бијељина). Био међу најпознатијим и најиздржљивијим добровољцима. Погинуо 5. априла 1995. г. од снајперске ватре на Грбавици - Српско Сарајево. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

12. Ганијевски Василиј Викторович - Рођен 16. јануара 1960. године у граду Кримск (Краснодарска област). У последње време живео у граду Саратову, активно учествовао у Саратовској козачкој организацији. У Републици Српској од јануара 1993. године. Ратовао у саставу Козачког одреда (Вишеград). Погинуо 12. јануара 1993. године у селу Твирковићи током операције заузимања долине Ораховци код Вишеграда. Сахрањен на војничко-црквеном гробљу у Вишеграду.

13. Гешатов Виктор

14. Десјатов Виктор Николајевич - Рођен 12. јануара 1955. године. Питомац дечјег дома. Учествовао у раду Козачке организације. Ратовао у Придњестровљу. У последње време живео у граду Јекатеринбургу. У Републици Српској од марта 1993. године. Ратовао у саставу 2. ОРДО (Горажде) и 3. РДО (Јеврејско гробље-Српско Сарајево). Јуначки погинуо 6. јануара 1994. године. извлачећи трудницу под снајперском паљбом на Јеврејском гробљу - Српско Сарајево. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

15. Желински Мечислав - Рођен и живео у Пољској. Ратовао у саставу извиђачког одреда “Вукови са Дрине” (Зворник) Дринског корпуса Војске Републике Српске. Погинуо 1995. године током одбијања непријатељског јуриша у рејону Санског Моста. Сахрањен на гробљу у Зворнику.

16. Иванов Сергеј Јевгењевич - У последње време живео у Санкт Петербургу. У Републици Српској од септембра 1995. године. Погинуо у Сарајеву. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

17. Котов Генадиј Петрович - Рођен 1960. године у граду Волгодонску (Ростовска област). Ратовао у Придњестровљу. У Републици Српској од децембра 1992. године. Ратовао у саставу Вишеградског козачког одреда. Био начелник штаба, а потом командир тог одреда. Погинуо 9. фебруара 1993. године. у заседи код Вишеграда. Био сахрањен на војничко-црквеном гробљу у Вишеграду. Посмртни остаци 1994. године пренети и поново сахрањени у граду Волгодонску, где живи његова удовица са децом.

18. Куцаров Јордан - Рођен 1968. године у Бугарској, у граду Стара Загора. Ратовао у извиђачком одреду “Бели вукови” (Пале, Јахорина) Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Погинуо у борби на планинском масиву Трескавица 4. јула 1995. године. Посмртни остаци пренети и поново сахрањени у Бугарској.

19. Лучински Леонид - Рођен 1970. године. у граду Адлер (Краснодарска област). Погинуо 1995. године. Посмртни остаци пренети и поново сахрањени у Русији.

20. Малишев Роман Серафимович - Рођен 20. фебруара 1970. године. у граду Вјатка (Киров). Три године био послушник Валаамског манастира. У Републици Српској од средине 1994. године. Ратовао у саставу 3. РДО (Јеврејско гробље, Српско Сарајево) и одреда “Бели вукови” (Јахорина, Пале). Одликовали су га посебна одважност и снажан дух. Погинуо 25. октобра 1994. године. током борби на Мојшевичком брду у северозападном делу Српског Сарајева. Романово тело је откупљено од непријатеља и сахрањено на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

21. Малишев Петар Анатољевич - Рођен 25. јуна 1967. године. у Москви. Ратовао у Придњестровљу. У Републици Српској од децембра 1992. године. Ратовао у саставу 2. РДО (Вишеград, Прибој, Прача, Пале), 3. РДО (Јеврејско гробље, Српско Сарајево) и одреда “Бели вукови” (Јахорина-, Пале). Одликовали су га храброст и предусретљивост. Погинуо 3. октобра 1994. године током борби за Мојшевичко брдо у северозападном делу Српског Сарајева. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

22. Мелешко Сергеј Владимирович - Рођен 29. јуна 1965. године. у граду Минералне Воде (Ставропољска област). Служио као специјалац у ОМОН-у (специјалним снагама милиције) у граду Риги (Летонија). У Републици Српској од почетка јесени 1992. године. Ратовао у саставу 1. РДО (Српска Херцеговина, Требиње, Билећа). Погинуо 30. септембра 1992. године у рејону Гацка у оклопном возилу од експлозије мине. Сахрањен на гробљу у Билећи.

23. Мирончук Сергеј Александрович - Рођен јануара 1970. године у Одеси (Украјина). У Републици Српској од децембра 1993. године. Ратовао у саставу батаљона на Добрињи (Српско Сарајево) и јединице “Бели вукови” (Јахорина, Пале). После рањавања заробљен 18. јуна 1995.године. Муслимани га после зверског мучења убили на планини Трескавици код Трнова. Његово тело је размењено и сахрањено на гробљу у Доњим Милићима (Српско Сарајево).

24. Неоменко Борис Владимирович - Рођен 1963. године. У Републици Српској од лета 1993. године. Ратовао у саставу 3. РДО (Јеврејско гробље, Српско Сарајево). Погинуо 3. октобра 1994. године. на Јеврејском гробљу, Српско Сарајево. Сахрањен на војничком гробљу с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

25. Нименко Андреј Николајевич - Рођен 10. септембра 1972. године. у Москви. У лето 1992. године. ратовао у Придњестровљу у саставу ТСО. У Републици Српској од новембра 1992. године ратовао у саставу 2. Руског Добровољачког Одреда као митраљезац. Јуначки погинуо на Орловој гори код Вишеграда 3. децембра 1992. године током операције ослобађања рејона Почивала. Сахрањен на војничком гробљу у Вишеграду.

26. Петраш Јуриј Сергејевич - Рођен 1967. године у Белорусији. Активни официр. У Републици Српској од 1995. године ратовао у саставу “Бели вукови” (Јахорина, Пале). Погинуо 11. октобра 1995. године у рејону планине Хум (Трново). Сахрањен на војничком гробљу у с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

27. Пигарјов Владлен - У Совјетској Армији као припадник ваздушно-десантних трупа служио у Анголи. У Републици Српској од 1995. године. Ратовао у саставу одреда “Бели вукови” (Јахорина, Пале).

28. Пилипичик Јуриј Павлович - Рођен 3. марта 1967. године у Кишињову (Молдавија). Живео у Одеси. Ратовао у интервентној (ударној) чети Илијашке бригаде Војске Републике Српске. Погинуо 16. јуна 1995. године у рејону Мошевичког брда (Нишићки плато) северозападно од Сарајева, приликом одбијања непријатељског напада. Сахрањен на гробљу у Сокоцу (Република Српска).

29. Попов Димитриј - Рођен и живео у Санкт Петербургу. У Републици Српској од фебруара 1993. године Ратовао у саставу 2. Обједињеног Руског Добровољачког Одреда (2. ОРДО) Горажданске бригаде Војске Републике Српске. Погинуо 12. априла 1993. године током јуначке одбране узвишица Заглавак и Столац код Вишеграда. Тело Димитрија Попова остало на бојном пољу, а после ослобађања села Ђанкићи сахрањено са почастима на војничко-црквеном гробљу у Вишеграду.

30. Самојлов Виктор - Рођен 1965. године у Новосибирску. Погинуо 1995. године. Посмртни остаци пренети и поново сахрањени у Русији.

31. Сапоњенко Андреј - Рођен 1956. године у Ростову на Дону. Погинуо 1995. године. Посмртни остаци пренети и поново сахрањени у Русији.

32. Сафонов Владимир Васиљевич - Рођен 30. маја 1957. године. у Семипалатинску (Казахстан). Активан поморски официр у звању капетана корвете. У последње време живео у Санкт Петербургу. У Републици Српској од фебруара 1993. године. Ратовао у саставу Горажданске бригаде. Јуначки погинуо 12. априла 1993. године током одбране узвишица Заглавак и Столац код Вишеграда. Сахрањен на војничком гробљу у Вишеграду (Република Српска).

33. Старцев Сергеј - Живео у граду Черкаси (Украјина). Радио као милицајац у Дњепропетровску (Украјина). У пролеће 1999. године. ратовао на Косову и Метохији у руском ударном одреду тенковског батаљона 37. моторизоване бригаде (Рашка) Војске Југославије. Нестао у борби с албанским екстремистима и по непотврђеним подацима погинуо у рејону Дренице (Косово и Метохија).

34. Славен Олег - Рођен 10. априла 1970. године у граду Доњецку. У Републици Српској од лета 1995. г. Ратовао у руском ударном одреду 1. (Касиндолског) батаљона 1. Сарајевске бригаде Војске Републике Српске, одреду “Бели вукови” (Јахорина, Пале) Сарајевско-романијског корпуса. Погинуо 24. јула 1995. године приликом заузимања муслиманске енклаве Жепа. Сахрањен на гробљу у Милићима.

35. Сиљвестров Александар Борисович - Рођен 17. децембра 1952. године. Живео у Москви. Капетан ваздушно-десантних јединица. У Републици Српској од августа 1993. године. Ратовао у 3. Руском Добровољачком Одреду, ударном воду 3. батаљона (Грбавица-Јеврејско гробље) 1. Сарајевске бригаде (Српско Ново Сарајево). Погинуо 1994. године. Сахрањен на војничком гробљу у с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

36. Сиљвестрова (Котова) Јелена Павловна - Рођена 1963. године. Радила као лекар у болници Касиндол (Српско Сарајево). Погинула 1994. године. Сахрањена на војничком гробљу Доњи Милићи (Српско Сарајево).

37. Сичов Јуриј - Рођен 1967. године. Живео у граду Курган (Чељабинска област). Погинуо 1995 године. Посмртни остаци допремљени у Русију.

38. Тептин Александар Георгијевич - Рођен 12. септембра 1969. године. Живео у граду Перм. У Републици Српској од почетка 1993. године. Ратовао у српском ударном одреду у граду Власеници, руском ударном одреду Александрова (Скелани, Хреша), 2. Руском Добровољачком Одреду. Током дубинског извиђања 2. РДО у рејону Челопека (село Дјатели) недалеко од Сарајева нестао 7. јуна 1993. године.

39. Тамилин Алексеј Валерјевич - Рођен 9. јула 1961. године. Пре поласка у рат служио као мајор у милицији града Краснојарска. У Републици Српској од јесени 1994. године. Ратовао у саставу српских јединица у рејону града Трнова и одреду “Бели вукови” (Јахорина, Пале). Био је храбар, омиљен и поштован од својих ратних другова. Погинуо 14. децембра 1994. г. током борби у рејону Трнова на југозападу Српског Сарајева. Сахрањен на војничком гробљу у с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

40. Трофимов Михаил Викторович - Рођен 16. фебруара 1963. године. у граду Дивногорску (Краснојарска област). Завршио десантни факултет Новосибирске више војно-политичке школе. Служио у Авганистану где је тешко рањен и одликован са два ордена Црвене Заставе. После напуштања војне службе живео у граду Одеси, радио као инструктор борбе прса у прса и каскадер у Одеском филмском студију. Ратовао у саставу 2. Руског Добровољачког Одреда, био његов командир. У то време је 2. РДО био смештен у селу Прача у рејону Пала. Био је вешт командир, храбар, омиљен и поштован од својих ратних другова и српског становништва. Током извиђачко-диверзантског упада на непријатељску територију, 7. јуна 1993. године смртно рањен и издахнуо истог дана у болници “Коран” на Палама. Био сахрањен на црквеном гробљу села Прача (Пале). Касније су посмртни остаци пренети и поново сахрањени у Калиновки, Виницка област у Украјини, где живе његови родитељи.

41. Чекалин Димитриј Јевгењевич - Рођен 3. јануара 1971. године. у Москви. Био искусан планинар. Ратовао у Придњестровљу. У Републици Српској од децембра 1992. године. Ратовао у саставу 2. РДО (Вишеград, Прибој). Јуначки погинуо 10. марта 1993. године у рејону Прибоја (североисточна Босна). Сахрањен на црквеном гробљу у Прибоју.

42. Шашинов Владимир

43. Шкрабов Александар Владимирович - Рођен 4. априла 1954. године. у Литванији. Пре рата живео у граду Керч (полуострво Крим, Украјина). Служио у “спецназ”-у Ратне морнарице СССР као заставник. Ветеран борбених дејстава у Анголи и Грузији. У Републици Српској од лета 1993. године. Командовао 3. РДО (Ударни вод 3. и 1. Сарајевске бригаде (Српско Ново Сарајево). У војсци РС имао чин мајора. Погинуо 4. јула 1994. године  приликом јуриша на непријатељске положаје на Мошевичком брду (Нишићки плато) северозападно од Сарајева. Сахрањен на војничком гробљу у с. Доњи Милићи (Српско Сарајево).

44. Шуљга Фјодор - Дошао на Косово из Русије. Погинуо 1999. године. на граници са Албанијом. Посмртни остаци пренети у Русију и поново сахрањени. (Његова погибија описана у књизи А. Дрецуна “Други косовски бој”. Погинуо 31. маја на положају Мрчај, код карауле Кошара).

45. Јангоњевич Виктор Валерјевич - Рођен 1960. године. Погинуо 1995. године.

46. Сашо Љубенов - Погинуо 9. октобра 1995. године у рејону Возућа - Озрен (Северна Босна), кога су масакрирали муџахедини на Возући. Посмртни остаци пренети у Бугарску и поново сахрањени.Цитат из писма руских добровољаца руској Думи!
"Ми изјављујемо да нећемо пустити оружје из руку и бићемо чувари у Босни до последњег против свих који иду против православља, против свете Русије, против Србије"