26. јануар 2012.

Стоп дрогама


Стоп дрогама


''...бледи и потуљени јадници који од опојних дрога траже оно што од живота нису могли да добију и зато уживају хашиш, пуше или једу опијум, и не заустављају се ни пред чим само да би дошли до отрова без којег не могу;'' – Иво Андрић, Проклета авлија

Марихуана и хашиш су прерађевине које се добијају од индијске копље. Конзумирају се пушењем и при томе настају различите промене психичког и физичког стања особе која конзумира исту. Теза да су лаке дроге безопасне и да не стварају зависност је обична лаж! Лаке дроге делују на мозак, марихуана уништава плућа, постепено ствара зависност и лаке дроге су само први корак ка хероину и кокаину. Штетне последице су следеће:

  1. Акутна примена - након конзумирања марихуане, неколико минута касније наступа стање еуфорије, осећања пијаности, уз смањену контролу понашања, наступају различите непредвидљиве реакције, анксиозност, паника, параноичне реакције, итд.. Овакво стање обично траје неколико сати и опасно је јер се не може предвидети понашање конзумената марихуане у том периоду.
  2. Хронична употреба марихуане, учестала понављања конзумирања – у периоду од више недеља или више месеци, стварају се битне измене у понашању и телесном стању, губитак интересовања и мотивације, осећање отупелости, осећај малаксалости, сметње у памћењу, повлачење из социјалних релација. Овакво стање представља већ развијен зависнички начин понашања у којем млад човек, конзумент марихуане, сва своја животна догађања и емотивна проживљавања неадекватно препокрива конзумирањем марихуане.

ДРОГА ЈЕ СМРТ!

У почетку дрогу узимате ви ради пробе, а затим она узима вас без пробе. У руском рулету имаш 1:6 шансе, са употребом дроге много мање. У просеку сваки наркоман за собом у пропаст повуче још 3 особе. Дрога значи смрт ваше деце. ДРОГА ЈЕ СМРТ. Изабери другу страну јер дрога води у сигурну пропаст. У животу има далеко бољих ствари од наркоманије. Изабери живот, а не дрогу. Дрога је за губитнике. Придружите се нашој борби и искористите прилику, да стварамо друштво у којем нико неће имати потребу да се ''надува''. Суочите се са проблемом, не будите кукавице, јер само кукавице и слабићи беже од проблема. На вама је да се одлучите шта сте, нико или НЕКО, кукавица или ХЕРОЈ?

Б
ОРБА14