24. фебруар 2012.

Шта је ACTA?


За људе који су тражили објашњење на српском о томе шта је ACTA, а и да сви схвате зашто је толико опасан и страшан овај споразум, ево најпопуларнијих видео клипова који то објашњавају уз симпатичне илустрације, а све то уз српски превод.

За све којима нису потребне илустрације и анимације, испод видео клипова је комплетно објашњење у обичном текст формату, да на миру без ометања прочитају.ТЕКСТ ИЗ ПРВОГ ВИДЕА

Овај видео можда неће садржати најновије промене у ACTA тексту.
Свеједно, даће ти основну идеју о томе шта је ACTA и зашто би интернет требало да се бори против тога. – Анонимни

ACTA – Трговински Споразум Против Фалсификовања (ТСПФ)

Име је обмањујуће. Оригинална идеја ACTA -е је да међународно заштити интелектуалну својину.
Требало би да спречи фалсификовање производа и заштитног знака (традемарк-а) као што су лажне копије скупоцене робе, злоупотребљавање заштитних знакова, рецимо коришћење добро познате марке кола на тампонима, на пример прављење General Motors тампона.
Заштитила би инвестиције у истраживања и развој производа, нпр медицинске патенте фармацеутских производа. Такође би требало да подржи уметнике и новинаре и дозволи им да стварају квалитетније радове, и међународно усагласи законе ауторских права (copyright).

Звучи сјајно, зар не?

Али постоји зачкољица.

Оксфордски речник енглеског језика дефинише фалсификат као, цитирамо: “преварантска имитација нечега другог”.
Али када се file ископира путем интернета он је потпуно исти као оригинал. Није имитација. И није украден зато што оригинал није уклоњен. Информација је једноставно подељена бесплатно. Тако да фалсификовање нема никакве везе са тим.

Да објаснимо.
Појам “интелектуална својина” у ствари није нигде ни дефинисан у ACTA-и. Може да значи заштитни знак, али може да значи и било каква идеја или информација, што би касније могло да буде подложно ауторским правима, забрањено и криминализовано.

Ово ће имати огроман утицај на интернет какав познајемо.

Прави ACTA текст покрива огроман распон тема, и веома је комплексан и тежак за схватање. Тако да ћемо објаснити шта се дешава на интернету у хипотетичком поређењу са стварним светом.

Замисли да плаћаш кулинарски курс.
Током овог курса научиш како да спремиш јако укусну пржену пилетину.
Онда се вратиш кући и научиш своју жену овом рецепту. Али ево у чему је ствар: Према ACTA-и, сада сте обоје криминалци зато што сте поделили информацију која није бесплатна док си само ти платио да је научиш.

ACTA прописи су јасни: Када се сумњичиш да си делио информацију заштићену ауторским правима, у зависности у којој земљи живиш, твој приступ било којим курсевима ће бити блокиран, бићеш новчано кажњен или послат у затвор.
Али сигурно нико не би сазнао да сте делили знање тајном печеног пилета у приватности своје куће? И у праву сте, по садашњем закону нико ни не би. Међутим ACTA се овим бави кроз прекомерни надзор. Сва твоја комуникација ће бити праћена и не само твоја. Твоје породице, пријатеља, сви они ће бити посматрани, за сваки случај.

Али теби не треба приватност, грађанска права или слободе, јер ти немаш шта да сакријеш.
Да ли имаш?

Сада када знаш принципе, хајде да видимо како ће бити примењени на интернет када ACTA ступи на снагу.

Можеш да замислиш своју интернет везу као покретну траку која ради у два смера. Дуж покретне траке, пакети података долазе и одлазе из твог рачунара.
Под ACTA-ом, интернет провајдери, компаније којима плаћаш за приступ интернету, ће бити приморане да отворе и прегледају сваки појединачни пакет који ти примиш и пошаљеш у потрази за информацијама заштићеним ауторским правима. Ако примиш или пошаљеш ове информације неколико пута можеш бити искључен са интенета или се суочити са кривичним пријавама. То значи ако пошаљеш mp3 свом пријатељу преко instant messenger-а, поставиш видео са журке на којој се пуштала заштићена музика, или цитираш заштићени новински чланак у e-mailu

Готов си.
То је то.

Као да то није довољно, информација о новинском чланку коју си послао путем е-маила ће бити послата издавачу, и у зависности од њихових тврдњи можеш бити новчано кажњен или послат у затвор.
Интернет провајдери ће бити у обавези да константно проверавају да никакав материјал заштићен ауторским правима или линкови ка заштићеном материјалу не постоје на њиховим серверима.
Ово ће бити фатално за сајтове који имају било какав садржај створен од стране корисника, као што је музика, слике или видео. Како би YouTube или Twitter радили под оваквим законом?

Тако да је интернет каквим га познајемо на ивици уништења.

Мислиш да би новац од свих ових тужби бар користио креативним људима. Међутим музичари, писци, режисери, новинари, програмери и истраживачи такође губе, зато што су ограничени истим правилима. Заштићене идеје сада не могу да буду поново искоришћене, побољшане или даље развијене. Чак и делови реченица би могли да буду заштићени и ограничени ауторским правима.

Од целог споразума користи има само мали део индустрије, такозвана “медијска мафија”. Компаније које се баве медијским издаваштвом као што су RIAA и MPAA, које већ дуже време покушавају да реше “проблем интернета” који прети њиховом застарелом пословном моделу. ACTA је резултат њиховог лобирања код влада које учествују у преговорима.

Последње процуреле информације указују да ће технике које премошћују планирани филтер садржаја и блокирајућу инфраструктуру такоће бити незаконите.
А шта је најгоре? Да се све то ради у тајности. Ако сте из Европе, чак то раде људи који нису ни изабрани од стране јавности. На YouTube-у већ можете видети где ово води. Снимци нису доступни у неким географским областима. Ово опсесивно штићење од копирања је такође добар алат за сузбијање информација.
Једном када све технике за филтрирање и блокирање интернета буду спроведене, буквално све информације које спадају под заштиту ауторских права могу бити сузбијене.
Можда ваш критички блог или Twitter налог, или видео који сте направили о намештеним изборима и природним катастрофама, или чак слике ваших мачића.
ОК, можда не ваших мачића.
Сем ако нисте насликали Coca-Cola лого по њиховом крзну.

Ово све звучи невероватно за сваког ко је имао макар мали увид у то како интернет функционише. Али запамтите, они који раде на споразуму можда немају никакву представу о томе шта је интернет. Једном када споразум буде потписан, њихова правила ће морати да буду спроведена.
Последице са којима би морали да имамо посла су: Интернет цензура, ограничена слобода говора, губитак нет неутралности због ограничења коришћења одређених протокола, потпун надзор свих твојих интернет активности, губитак слободе и ограничавање грађанских права, казна – као што је губљење могућности приступа интернету.

И шта ћемо ми добити?
Ништа.

Сада је време да се делује за интернет.
Прогуглајте о ACTA.
Покрените своје твитове и Photoshop-ове.
Нека се зна да се нико не петља са интернетом и проширите борбу на улице.
Зауставите чудовиште.


ТЕКСТ ИЗ ДРУГОГ ВИДЕА

Можеш ли да замислиш како твој интернет провајдер надгледа све што радиш на интернету?
Можеш ли да замислиш да генерички лекови који могу да спасу хиљаде живота буду забрањени?
Можеш ли да замислиш да семена која би могла да нахране хиљаде буду контролисана и задржана у име патената?

Ово ће са ACTA-ом постати реалност.
ACTA је Трговински Споразум Против Фалсификовања (ТСПФ)
Маскиран као трговински споразум, ACTA иде много, много даље од тога.

Последње 3 године, о ACTA се тајно међу 39 земаља одвијају преговори. Међутим преговарачи нису демократско изабрани представници. Они не представљају нас, али они иза наших леђа одлучују о законима. Премошћавају наш демократски процес, намећу нове кривичне санкције да би зауставили дељење file-ова путем интернета.
АЦТА има циљ да интернет провајдере учини законски одговорним за оно што њихови корисници раде на интернету, претварајући их у приватну полицију и судије за ауторска права, цензуришући њихове мреже.

Негативне последице на слободан говор би биле страшне. У име патената, ACTA би давала великим корпорацијама моћ да зауставе генеричке лекове пре него што дођу до људи којима су потребни, и да зауставе употребу одређених семена за усеве.

Европски Парламент ће ускоро гласати о ACTA. Ово гласање ће бити прилика да се каже не једном за свагда овом опасном споразуму.
Као грађани, ми морамо да апелујемо на наше представнике да одбију ACTA.

НЕ ЗА ACTA.

Преузето: Техноблогија