16. фебруар 2012.

Европски добровољачки покрет у Другом светском рату


Европски добровољачки покрет у Другом светском рату

Waffen SS - најелитније борбене јединице

Називали су се јуришна генерација и углавном су били рођени у току Првог светског рата или касније. Долазећи из сваке европске нације, устали су против два зла, комунизма и капитализма, раме уз раме под једном заставом за заједничко добро. Више од милион их је ступило у немачку армију, половина тог броја је ушла у Waffen – SS. И баш ту у Waffen – SS, елитним борбеним снагама Немачке, се потпуно развила идеја о уједињеној, анти-комунистичкој Европи.
Такође се ту у Waffen – SS стројевима развило ново друштво од фронталних бораца из тридесет различитих нација. То друштво се доказивало кроз пожртвовање, зној и крв на бојном пољу, пропагирајући концепт једне нове расе, европске расе, где су језичке и националне разлике значиле мало, док се култура сваке нације узимала за заједничко наслеђе. Многе земље су слале више добровољаца у Waffen – SS него што су могле да сакупе за своје националне армије, нешто стварно несвакидашње је почело да се рађа.
Сам Waffen – SS је био необично посебан. Настао је као мала јединица за обезбеђење Адолфа Хитлера да би постепено прерасла у праву оружану силу под вођством једног броја истакнутих официра немачке војске који су Waffen – SS видели као излаз из контраверзног муља  у који је запала немачка војска. Од почетка је Waffen – SS  пројектована као врло покретна јуришна организација, чији су војници били високо обучени у руковању модерним оружјем и уметношћу блиске борбе. Тренинг војника је био сличан као у специјалним јединицама Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, само што је почео много пре њих.
Waffen – SS је највероватније била највише демократска оружана сила модерних времена. Круте формалности и класне разлике међу официрима и другим потчињенима су биле строго забрањене. Официр је држао свој положај само зато што се доказао бољим од својих људи а не због свог положаја у друштву, породичних веза или квалитетнијем и вишем образовању. У спорту, један од главних делова обуке у SS'-у, официри и нижи по рангу су се такмичили равноправно у атмосфери која је подстицала тимски рад и развијала међусобно поверење и поштовање. Добровољци који су долазили из других земаља, без обзира којој нацији припадали, су оцењивани на основу својих способности као војника без подцењивања.
Идеја о регрутовању странаца у Waffen – SS јавила се убрзо по избијању рата 1939. године када је почела пољска кампања. Уочено је да се велики број људи из страних земаља јавља добровољно у службу у тренутцима када је требало формирати и ојачати SS  јединице. У Западној Европи је било много поштовалаца и симпатизера Немачке и саме идеје национал социјализма па је с' тим одлучено да се формирају три нове регименте (“Nordland”, “Westland” и “Nordwest”). Тада је још увек постојало врло мало од пан-европског идеала које је требало следити, али су се ипак велики бројеви људи пријављивали разочарани у своје социјалистичке/пацифистичке владе.
За већину њих постојао је додатни подстрек. У Белгији, Холандији и Француској су водећи национално оријентисани политичари хапшени, пребијани па чак и убијани. Најпознатији такав инцидент се десио у Абевилу, у Француској, маја 1940. године, када је француска полиција постројила двадесетдвојицу белгијских вођа националиста и стрељала их у јавном парку тик пред долазак немачких трупа. То је засигурно ратни злочин али га нећете наћи у историјским књигама. Након тог стрељања следбеници погинулих су пожурили са пријављивањем у одереде SS-a.
Избијањем рата са Совјетским Савезом, јуна 1941. године долази до нових смерница у регрутовању европских добровољаца. Почиње формирање Легионарског Покрета.

Крај првог дела

Аутор: RICHARD LANDWEHR
Наслов оригинала: The European volunteer movement
Извор: The Journal for Historical Review