20. фебруар 2012.

Протести у Чешкој због независности Космета


У Чешкој су у само неколико дана одржана два протеста подршке Србији.


Праг: ''Косово је увек било и биће Србија'', Протестујемо против отимања Косова'', Бунимо се против гажења међународног права'' су биле само неке од парола и повика, које су могле да се виде и чују 17. фебруара у центру Прага, пред кипом светог Вацлава. Протесте је, као и на сваку годишњицу до сада, организовало чешко удружење грађана Пријатељи Срба на Косову које је иницирао регионални лидер опозиционих чешких социјалдемократа Јарослав Фолдина.

Пријатељи Срба са Космета протестовали у Прагу

На демонстрацијама су се чуле и критике на рачун будућих кандидата за председника Чешке, који ће доћи пошто ће за годину дана истећи други и последњи мандат садашњем председнику Вацлаву Клаус, који је више пута одлучно критиковао одлуку чешке владе да већ у мају 2008. призна независно Косово.

Говорници су подсетили да су се главни кандидати за будућег председника кога ће Чеси први пут бирати на директним изборима, шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг и бивши чешки привремени премијер на челу техничке владе Јан Фишер, политичари који су се руковали с косовским премијером Хашимом Тачијем.

"То нису наши кандидати", чуло се на данашњем протесту.

Јахлава:  Неколико десетина чланова Радничке странке социјалне правде (DSSS), организовало је протестну шетњу на улицама Јихлаве, града на граници Чешке и Моравске као подршку Србији против насилног одвајања Косова и Метохије. Ерик Лампрехт, покретач акције, жалио се пре почетка протеста на понашање полиције и што је над учесницима протеста спроведен процес лустрације. На скупу је поред осталих говорио и Томас Вандас, председник Радничке странке социјалне правде (ДССС), наследнице Радничке партије. Демонстрације су трајале сат времена и прошле су без већих инцидената.


Томас Вандас, велики пријатељ Србије и српског народа

У Чешкој су у само неколико дана одржана два протеста подршке Србији

Учесници протеста у Јихлави