23. јул 2012.

ЗЛАТНА ЗОРА / Χρυσή Αυγή И СРПСКИ НАРОД

Током рата у Босни, више десетина грчких добровољаца, њих око 100, борило се у име српско-грчког пријатељства на страни ВРС. Грчки добровољци су били припадници Дринског корпуса српске војске и груписани у тзв. Грчку добровољачку гарду.


База им је била у Власеници, а регрутне канцеларије у Атини и Солуну, посредством којих су преко Београда стизали на фронт. Заједно са српским снагама, 12 Грка је 1995. ушло у Сребреницу и после ослобађања града командант гарде Андонис Миткос, његов заменик Спирос Тзанопулос и Фрорин Анас су подигли државну заставу Грчке на рушевини тамошње православне цркве. Том приликом су се и фотографисали са српским официрима.Након ослобођења српске Сребренице коју су све до 1995. држали муслимани, први председник Републике Српске, др. Радован Караџић одликовао је припаднике Грчке добровољачке гарде орденом "Белог орла". Том приликом додели ордења присуствовали су атински архиепископ Серафим као и представници Владе Грчке. Тада је др. Радован Караџић изјавио: ''На страни Срба су једино Бог и Грци!''.


Припадници Грчке добровољачке гарде учествовали су у рату на страни Срба како у Републици Српској тако и на Косову и Метохији приликом агресије НАТО пакта и шиптарских терориста. Грчке добровољце је окупљала национал социјалистичка политичка партија ''Златна Зора'' која је на изборима одржаним јуна ове године освојила 6,9% гласова и већина добровољаца су сада народни посланици те партије.

www.xryshaygh.com


ХВАЛА ВАМ БРАЋО!