27. јул 2012.

Уредништво Борбе у Српској Крајини

  Православна црква у Лици, у месту Срб

Окупирана Србија са свих страна и нови светски поредак, видљиво разара српски народ и духовно и физички, и сво наслеђе предака наших, и сву славу српску бацамо у заборав, да труне и иструне у неповрат. Такав је и случај са окупираном српском Крајином - где су једини стуб српства поред мало углавном ослабљеног и старог српског живља Српска Православна Црква и људи који се окупљају око ње. У гротлу усташтва и мржње према Србима, који често резултирају и нападима на СПЦ и српско становништво, наш народ покушава да опстане и да сачува пре свега свој идентитет а самим тим и Отаџбину и Веру предака својих који су вековима опстајали на овим просторима.

      Храм Вазнесења Господњег на извору реке Цетине (под Динаром), задужбина Марка Четника и његове жене Јелене из 1940. године. Храм је 1995. изнутра потпуно запаљен.

Више од пет стотина километара удаљених од данашњих граница Републике Србије, пустош српских села, и храмова само су неки од призора свакодневнице нашег наслеђа  на овим просторима. Уредништво блога
"Борба14" посетило је Српску Крајину, православне цркве и манастире у српској Далмацији и Лици, и забележило пар и тешких и оптимистичних утисака.Недеља по Петровдану је одређена за сабор у Оћестову и сваке године се празник Свете Недеље најсвечаније прославља у овом месту.

Народна ношња Крајишника

Народна ношња Крајишника

Часопис Крка, гласило епархије Далматинске

Догодине у Книну!