20. август 2012.

ЦЕРСКИ МАРШ 2012.


19.8.2012. године, одржан је, трећи по реду, "Церски марш". Ова манифестација се од 2010. године одржава сваке године, на датум једне од највећих победа српске војске у историји-победе над аустроугарском војском у Првом светском рату, на планини Цер.


Многоструко бројчано надјачани, српски хероји су се борили против најмодерније европске војне силе, и победили! Ова победа остаће надалеко уписана у свим војним књигама, и дан данас се изучава на светским војним академијама, а оно што је најбитније, остала је уписана у нама, потомцима церских јунака. Ми памтимо, не заборављамо славу наших предака.Спартански ратници, који су до једног изгинули у Термопилском кланцу, су били читавог живота обучавани да се боре. Српски сељак није, он се одазвао позиву отаџбине, једног дана је држао плуг у рукама, а већ другог бајонет, и у томе је још велика српска победа.


У то име, на самоиницијативу српских родољуба организује се манифестација "Церски Марш". Ове године, окупили су се патриоте махом из Шапца и околине, али било је и људи из осталих делова Србије, као и неколико активиста Борбе 14. Било је ту и припадника разних партија, које се декларишу као патриотске, исто тако и неколико покрета са којима активисти и уредници Борбе 14 не проналазе много заједничког. Али  тог дана то није толико ни било битно јер смо сви били ту само због једне ствари-да одамо почаст нашим херојима.


19-ог августа на Преображење, окупили смо се у порти шабачке цркве, око 7 часова изјутра, где су окупљени присуствовали литургији. Око 8 часова, окупљене патриоте су кренуле на марш дуг 32 километра, до поцерског села Текериш где се налази споменик церским јунацима. Током марша није било никаквих инцидената, био је миран и достојанствен, учесници су на одређеној километражи добијали воду и храну. Након 7 сати марша, стижемо у Текериш где се одржава помен палим војницима. 20 хиљада војника почива на падинама Цера.Одржава се кратак говор, и локално становништво је било одушевљено нашим доласком, за разлику од оних делегација које су истог дана преподне долазили својим скупим климатизованим аутомобилима на помен.Као што смо рекли неколико активиста Борбе 14 је присуствовало маршу, и ми желимо да као свесни национални револуционари позовемо на освешћење националних револуционара  да не забораве дела наших предака. Народ који нема прошлост, нема ни будућност. Наши церски јунаци су своје животе дали да би ми данас мирно спавали. Та мисао нам мора увек бити на уму. Исто тако, учешћем у овом маршу желимо да промовишемо здрав живот, испуњен спортом, физичким активностима, али и још једног здравог осећаја пожртвовања и љубави према свом народу. Живела Србија-живела победа!

ЗА 14 РЕЧИ!