27. август 2012.

ДРАГИ ЈОВАНОВИЋ И МИХАИЛО ОЛЋАН О ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ


На сахрани Добровољаца погинулих у Богдању, министар Недићеве владе Драги Јовановић, према листу "Ново време", 31. јула у Београду рекао је поред осталог и ово:
 
Погнуте главе, опело да завршимо, Свевишњем да се помолимо за покој душе Душана, Спасоја, Милорада и још 16 Срба Божијих праведника, који падоше из заседе, мучки убијени у моменту када 
у својој рођеној земљи путем апостола истину носише, са Светосавском вером да само слога Србина спасава. Чаша горчине је препуна, даље се не може. Ми, који смо на себе узели најтеже бреме очувања рода српског, не можемо даље да подносимо овај лелек и плач. Ми не можемо да дозволимо да се гасе огњишта и трну славске свеће због тога да би разноразне пропаганде постизале своје ратне циљеве преко хумки најбољих српских синова. Оне који себе називају горским дивовима, краљевим војницима или дражиновцима, питамо овде пред отвореним ракама - зар је то циљ коме ви у име будуће слободне Србије тежите!

Нешто касније, 7. августа, Недићев изванредни комесар Михаило Олћан, у прогласу народу округа крушевачког пише:
 
Дража Михаиловић и његове присталице, пошто су својим лудачким подухватима ове две Србину горке године загорчавали живот, спремају се сада на највећу лудост и највећи злочин према своме рођеном народу: да читав народ за љубав туђих интереса у црно завију. Михаиловић је обичан инструмент енглеске политике, познате по немилосрдном гажењу интереса малих народа. Он је обичан плаћеник. Спремио је план за акцију највеће саботаже и терора. Почетак тог плана је крај српског народа. Због тога проглашавам на територији округа опсадно стање. Сви одметници имају се предати до 15. августа 1943. године.

Збораши су 1943. дали најбољи опис Драже:

"Дража Михајловић је најобичнији издајник и плаћеник, који да би угодио својим господарима из Лондона, хоће да баци наш народ у ново истребљење."