07. август 2012.

Сахрана пуковника Милоша Масаловића у Београду 1944.

ВЕРАН ЧАСТИ И ДУЖНОСТИ

Из говора Димитрија Љотића на сахрани Милоша Масаловића

Сахрана шефа кабинета генерала Недића, пуковника Милоша Масаловића, 1944. године

Драги мој Мишо, теби говорим и своме срцу већ више од двадесет и четири часа призивајући те ту и разговарајући ту са тобом и желећи да ти кажем пре него што уђеш под црну земљу све оно што за живота још нисам био рекао.

Да, теби говорим, јер и вера наша, и разум наш и искуство наше све нас упућује и вели нам: ниси ти умро, ниси ти умро Милоше Масаловићу, и живећеш ти и то не само у срцима родбине твоје или у срцима пријатеља и другова твојих, живећеш ти као душа бесмртна живога Бога, живећеш ти и живећеш дуго времена и зато кажем: Теби говорим, драги мој Мишо!

Ти си био, Мишо, међу друговима цењен и вољен. Ти си био веран друговима твојим и они теби. Сви који су те упознали у другом батаљону 5. Пешадијског пука сви су ти остали пријатељи верни све до твоје смрти и нико од њих не може да те заборави.

Ти си био херој не само на бојноме пољу. Ти си био херој целога свога живота. Ти си био велики у правом смислу речи. Ти си знао да бити војник значи отсећи се од своје сопствене воље и потчинити се вољи својих старешина. И ти си јуначки испуњавао позив целог свог живота. Почео си још 1912. године, па 1913. па 1914. до 1918. године. То је била главна школа кроз коју си ти прошао. Ја бих могао да поменем сва она славна места која су зарезана на твојој дуванској кутији, на којима је твоје Друго митраљеско одељење Шестог пешадијског пука вршило своју дужност према Краљу и Отаџбини. Али зашто? Што да помињем то кад ти то добро знаш, а они који ово чују, за њих то нема такав значај као што има за тебе, Мишо мој, и за мене.

Ти си остао целог живота свог војник. Од капларске дужности, када си постао ађутант батаљона у 14. Пуку другог позива, па све до последњих највиших војних дужности ти си остао војник какав је реткост у иначе одличној војсци нашој. Ти си био тачан као сат. Ти  си због тачности своје погинуо. Да си мало мање тачан био, твоје убице не би знале тачно када ћеш наићи на одређено место. Али твоја тачност била је пословична. Људи су могли навијати сатове према томе када те на одређеном месту виде. Ти си био предан својој дужности тако, да се са тобом нико не може упоредити. Ти си знао и за пријатељство и за другарство, али изнад пријатељства и изнад другарства и изнад породичних обавеза ти си знао само за своју службу. Ти си био веран Богу, веран Краљу, веран Отаџбини, веран Претседнику свом.

Твоја верност ће остати као ретко сјајан пример, који приказује шта раса наша може да да, када се примерак те расе однегује у таквом гнезду као што је био дом Миладина Масаловића. Ти си био веран Краљу своме, ти си имао ретку част да поведеш пуне четири године поред Краља Александра. Четири године ти си био његов ордонанс официр.

Ти си, куме мој, био сав под утицајем светлости, топлоте и оног великог Краља кога је пре десет година злочиначка рука смакла само зато да би држава наша и народ наш напослетку дочекали овакве данашње дане.

Хтео бих, драги мој Мишо, да ти довикнем последње збогом. Како је дивна та реч: Збогом! Како је наш народ нашао праву реч на растанку. Јер пазите шта та реч каже: Ти не идеш сам ти идеш с Богом. С Богом, дакле, путуј Мишо, куме мој. Слава нека ти је Милоше Масаловићу.