08. август 2012.

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ, СРПСКИ РОД


Према подацима организације Црвени Крст, око 250.000 Срба било је приморано да избегне са Косова од рата 1999. године. Упркос етничком чишћењу, застрашивању и погрому, 110.000 Срба је остало на Косову. Ипак, етничко одвајање их је оставило без приступа основној здравственој заштити. Срби за Косово и Метохије су градили клинике и болнице уз помоћ хуманитарних организација. Од српске мањине која је остала на Косову, најрањивији су Срби који живе у изолованим енклавама јужно од реке Ибар. Процењује се да је тамо насељено око 40.000 Срба. У октобру 2011. године организације српске дијаспоре 28. Јун кренула је у помоћ својој браћи и сестрама са Косова на ефикасан и значајан начин. 28. Јун је организовала деветомесечну, глобалну кампању ''Бој за Косово'' којом је указивала на значај помоћи и неопходност прикупљања донација.


Хуманитарни рад укључивао је труд српских заједница у преко 80 градова у 30 земаља.


Организација је сарађивала са великим бројем група, попут Фондације Орловог гнезда, Српско-православно удружење младих и Косовског завета. Покрет је добио широку подршку медија, и медијских личности попут Новака Ђоковића, Емира Кустурице, Владе Дивца и групе ''Београдски синдикат''.


Кампања је завршена са слањем контејнера од 12 метара и 4,95 тоне медисинске опреме у вредности од 1.500.000 долара. Пошиљка је успешно допремљена Србима у Грачаници 28. Јуна 2012. године.


Охрабрени овом победом, чланови 28. Јуна су на Видовдан најавили још амбициознији пројекат: ''Српске земље, српски род''. Нова иницијатива има за циљ да прикупи 5 милиона долара за помоћ српском народу у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Косову и Крајини. Како би се постигао овај циљ, фондације су планиране у преко 100 градова у којима постоји значајан број српских заједница. Донације су обећали и значајан број спортиста, медијских личности и бизнисмена. Корисници ових донације биће дечије болнице, склоништа за избеглице и медицински центри у издвојеним заједницама. Инфраструктура у распаду и несташица залиха су ставиле државне институције у безнадежну ситуацију. Србија никад није билаполитички, економски ни територијално слабија. Организација 28. Јун је формирана на веровању да можемо да помогнемо и да се не сме више мирно гледати како наш народ пати од неправде и бруталности које су му константно чињене. Срби који су били више среће имају обавезу и моралну дужност да помогну и преузму улогу у Активном Покрету и да направе разлику. Ми Вас подстичемо и охрабрујемо да нам се придружите у овом покрету, постаните члан, донирајте колико можете или Вас молимо да проширите реч о подухвату. Позивамо вас да сазнате више о организацији 28. Јун на www.28jun.org или на некој од наших твитер (twitter), фејсбук (facebook) или ју тјуб (youtube) страница. Према речима Вука Караџића: Ако свако уради онолико колико је способан, народ неће пропасти.


ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА ПОСЕТИТЕ ЊИХОВЕ СТРАНИЦЕ:


ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА.