31. август 2012.

FACEBOOK = JEWBOOK


Facebook је брзо постао највећа интернет друштвена мрежа са више од 350 милиона регистрованих корисника широм свијета. Facebook су 2004. основали јеврејски студенти са Харварда Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz и њихов цимер Chris Hughes. Упркос својим инвестицијама у ту фирму, Saverin је био маргинализован и на крају је напустио Facebook. Са додатним капиталом Peter Thiel-a, оснивача Pay Pala, Zuckerberg је претворио Facebook у фирму са годишњим приходом од 300 милиона долара. Упркос свом успеху, Zuckerberg је имао потешкоћа у задржавању својих главних директора. Суоснивач Moskovitz је 2008. отишао са бившим менаџером Facebook инжењеринга, Јеврејом Justin Rosenstein-oм (бившим главним инжењером Googla) због оснивања властите фирме. Директор пословног развоја, Netanel Jacobsson и програмер Charlie Cheever су такођер напустили фирму. Zuckerberg-a су критиковали због превеликих захтева од својих запослених. Према речима бившег запосленика: “Ако забрљаш, један дан јеси, други дан ниси.”

Главни директор Facebook-a Mark Zuckerberg 

Dustin Moskovitz и Justin Rosenstein

Peter Thiel

CEO Facebooka Zuckerberg је осигурао Јевреје на већини главних извршних позиција. Осим Zuckerberg-a у одбору Facebook-а је и јеврејски мултимилионер Jim Breyer.

Jim Breyer, јеврејски мултимилионер 

Breyer је виши члан Accel Partners, фирме предузетничког капитала у чијем је власништву преко 200 фирми које послују у разним подручјима од здравства и биотехнологије до интернета и мултимедијских сервиса. Accel, која је 2005. уложила 12,7 милиона долара у Facebook, усмерена је на осигуравање капитала новооснованим фирмама у Израелу и Европи. Breyer се такође налази на челу фирми као што су Marvel Entertainment i Wal-Mart.


Elliot Schrageпотпреседник за комуникације, јавну политику и платформу маркетинга Facebook-a

Члан одбора, Don Graham, 2008. се прикључио Facebook-у. Као што је наведено, Graham је CEO и председник одбора The Washington Post Company. Он је унук јеврејског финансијера Eugene Isaac Meyera, који је купио Washington Post на аукцији 1933. и постао шеф Федералних резерви и први председник Светске банке.


Donald Graham

Marc Andreessen је можда једини не-јеврејски члан одбора Facebook-а иако се то не може потврдити. Andreessen је један од оснивача Nerscapea и тако је преко ноћи постао мултимилионер. Осим што је радио у Facebook-у, Andreessen је 2009. са својим блиским пријатељем Ben Horowitz-oм, јеврејским финансијером, основао фирму предузетничког капитала. Horowitzom је главни инвеститор у Israel Seed Partners, фирме усмерене на финансирање јеврејске информатичке технологије и биолошких наука.

Ben Horowitz

Facebook-ов шеф односа с јавношћу је јеврејски директор Elliot Schrage. Schrage, адвотак, бивши је Google-ов потпредседник комуникација и јавних односа. Он је бивши виши члан светских односа у Gap, Inc. где је бранио фирму од критичара који су је оптужили због иностраних творница које искориштавају децу као раднике.

Sheryl Sandberg, друга по реду најмоћнија директорица 

Он је такођер одговоран за осигуравање финансија за Michael Eisnera, тадашњег CEO Disneya, у стварању Euro Disney док је радио за Sullivan and Cromwell. Он је такођер виши члан већа спољашних послова. Sheryl Sandberg је CEO Facebook-a и друга по реду најмоћнија директорица након Zuckerberg-а. Sandberg, такође Јеврејка, је бивша потпредседница Google светских интернет трговина и активности. Она је бивша помоћница јеврејском министру финансија Lawrence Summers-у у Клинтоновој администрацијиУдата је за David Goldberg-а, бившег шефа Yahoo! Мusic, који је такође Јевреј.David Goldberg, бивши шеф Yahoo! Мusic 

CEO Robert Iger је 2009. именовао Sandberg директорицом Дизнијевог одбора што је можда био знак Facebook-овом покушају јачања односа са другим великим медијским фирмама које такође поседују Јевреји.

Facebook је недавно започео сарадњу са лабораторијем Standford Persuasive Technology на пројекту названом peace.facebook.com, дизајнираним за постицање интернет комуникације међу расним и етничким групама. Директор Stanford Persuasive Technology лабораторија је доктор B. J. Fogg, који је специјализирао употребу компијутерске технологије због манипулисања људским понашањем и уверењима. Он је опсежно писао о употреби Facebook-a у обликовању јавног мјења и утицају на јавни поглед на свет.

Сва имена и други подаци у овом извештају, осим где је другачије наведено су тачни, и датирају од октобра 2010.


National Vanguard Books, Inc.


Превод: БОРБА14