11. септембар 2012.

СТАЗОМ ЕГЗОДУСА 2012


Марш под називом „Стазом егзодуса 2012“ (40км), којим се обележава годишњица страдања српског народа из Возућенасеља долином реке Криваје и јужног дела Озрена, одржан је 10. септембра без икаквих инцидената. Програм овог догађаја подразумева окупљање учесника у насељу Тумаре (код цркве) и служба у цркви, полазак постојећом стазом камионског пута, маршутом Тумаре – Бријесница Горња – Кврга Малчићи – Боровци – Лозна – Стог. ''Час историје'' током одмора на Кврги и Прокопу. У Стогу код цркве, окупљање учесника, литургија и паљење свећа за погинуле браниоце српских насеља општине Завидовићи и јужног дела Озрена у обновљеној цркви, откривање спомен обележја погинулим припандницима Четврте озренске бригаде, пригодно обраћање и ручак за учеснике марша и госте.

Удружење ратних заробљеника „Вијенац, Возућа и остали“, са седиштем у Добоју, 30. јануара 1999. године је поднело тужбу Хашком суду са изјавама преживелих српских логораша, документима, фотографијама и видео записима о постојању логора и злочинима муслиманских војника и муџахедима из састава Армије БиХ, због чега су хашки истражиоци крајем 1999. и почетком 2000. године посетили ово и остала удружења у Добоју. Од тада до данас Удружење ратних заробљеника „Вијенац, Возућа и остали“ од Хашког суда, као ни од Суда и Тужилаштва БиХ, није добило било какву повратну информацију, нити је покренут поступак у вези са тим случајем.

Манифестацију је од прошле године подржало и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС и кабинет председника РС.

Више информација можете пронаћи ОВДЕ.