12. септембар 2012.

МИРОСЛАВ СПАЛАЈКОВИЋ


Мирослав Спалајковић рођен је 7. априла 1869. године у Крагујевцу. Гимназију је завршио у родном граду, а права у Паризу, где је и докторирао 1898. дисертацијом Босна и Херцеговина за коју је добио награду Правног факултета Сорбоне.

Своју богату дипломатску каријеру започео је у Петрограду 1900. године. Затим следе Приштина, Софија, Рим, Париз итд. напредујући од секретара до посланика (амбасадора). Пратила га је фама да је као краљевски амбасадор у Русији казао Лењину: „Ви сте убица и изрод словенске расе. Ја вам пљујем у лице!“ Био је члан Радикалне странке, а пред рат се приближио Драгиши Цветковићу. Један је од потписника Апела српском народу из августа 1941. Био је уводничар и коментатор Новог Времена, Обнове и Српског народау којима је поред осталог објашњавао национални програм Недићеве владе, па је због тога у политичким круговима називан и Првим идеологом Недићеве Србије.

Био је и оштар критичар светосавског конгреса у селу Ба. О свим битним питањима Милан Недић консултовао је Спалајковића, што је био случај и приликом његове посете Хитлеру 1943. или и током израде пројекта о политичком уређењу Србије.

Заједно са Недићевим апаратом повукао се из Србије у јесен 1944. Комунистичке власти прогласиле су др Мирослава Спалајковића за ратног злочинца. Умро је у Паризу 1951. године.


МИРОСЛАВ СПАЛАЈКОВИЋ О БОЉШЕВИЗМУ И БОЉШЕВИЦИМА