13. септембар 2012.

КОРНЕЛИЈЕ КОДРЕАНУ

Корнелију Зеља Кодреану (рум. Corneliu Zelea Codreanu) био је румунски националиста, политичар и лидер Гвоздене гарде - Легије архангела Михајла, такође познате као Легионарски покрет / Легија.

13. септембар 1899. - 30. новембар 1938.

СУШТИНСКИ ПРИНЦИПИ ЛЕГИОНАРСКЕ ЕТИКЕ

Други број часописа ''Земља предака'' изашао је 15. августа. У уводном чланку под насловом ''Легија Архангела Михајла'' покушао сам сажето да формулишем главне моралне норме легионарског живота, које намеравамо стриктно да поштујемо и потврђујемо у пракси, и око којих треба да се окупе сви они који их високо цене. Свако ко дође и почне да се развија у нашој средини, мораће да их поштује.
Изабрао сам из чланка идеје оним редоследом како сам их записао тада.
Прва идеја: ''Морална чистота.''
Друга: ''Заборављање личних интереса у борби.''
Трећа: ''Ентузијазам.''
Четврта: ''Вера, рад, ред, поштовање ауторитета, дисциплина.''
Пета: ''Легија ће стимулисати енергију и моралну снагу нашег народа, без којих победе не би било.''
Шеста: ''Правда, (Легија ће представљти школу правде и имаће довољно енергије да је устоличи).''
Седма: ''Покажи се на делима, а не на речима! Не причај много!''
Осма: '' Из ове школе ће се изродити једна нова Румунија и доћи ће до дуго очекиваног препорода румунског народа, а то је циљ свих наших напора, патњи и жртава, које подносимо.''
Желим подробније да објасним неке од ових идеја.

ЗАБОРАВЉАЊЕ ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА У БОРБИ

Превазилажење личних интереса је још једна битна врлина легионара. То је у потпуној супротности са ставом политичара, чији је једини мотив деловања лични интерес са свим својим пратећим појавама - похлепа, тежња за богаћењем и луксузом, разврат или ароганција.
Због тога, драги моји пријатељи, од сада па све док легија буде постојала, треба да знате да чим се међу вас уплете лични интерес, Легија престаје да постоји. У том тренутку се завршава њен живот, а политика почиње да уплиће своје прсте.
Добро се загледајте у очи новопридошлих чланова и ако у његовим очима приметите макар и трачак неког ситног личног интереса (било материјалног, или ради амбиција, страсти или гордости) знајте да такав човек не може бити легионар. Исто тако ни ношење зелене кошуље или прихватање легионарског поздрава није довољно да би неко постао прави легионар, чак ни ако он ''рационално'' разуме легионарски покрет. Он је легионар само ако води живот у складу са нормама легионарског живота.

МОЈИМ ЛЕГИОНАРИМА (ГВОЗДЕНОЈ ГАРДИ)
ПДФ ВЕРЗИЈА КЊИГЕ.