07. септембар 2012.

Резервисти добили случај у Стразбуру


Суд у Стразбуру донео је одлуку по којој је Србија у обевези да до маја 2013. године исплати заостале дневнице ратним резервистима из Ниша, који су учествовали у рату 1999. године.

- Од 2008. године смо протестовали и захтевали да нам иплате дневнице. Тада је 10.000 резервиста добило дневнице, али су биле третиране као социјална помоћ. А 90.000 резервиста је неправедно запостављено. Ово сада доживљавамо као велику победу - каже Родољуб Вуковић, један од резервиста.

- За мене ово има велики значај, оваква пресуда добија се само једном у животу. Али најважније је да је ова пресуда у корист резервиста. Није било лако, требало је написати 8.500 тужби. Процес у Стразбуру трајао је 2 године, а пред нашим судовима процеси су трајали око 4,5 година - објашњава Срђан Алексић, адвокат који је заступао резервисте.

Пресуда у случају "Вучковић и остали против Србије" обухвата око 8.500 резервиста, али сви остали резервисти из Србије моћи ће да захтевају остварење својих права на основу ове одлуке.

- Не знамо тачно колики је то износ који ће бити исплаћен, последње процене дуговања рађене су 2008. године када је војник који је током целог рата био на терену требало да добије око 240.000 динара - каже Владимир Вучковић, резервиста.