25. октобар 2012.

АРЧИБАЛД РАЈС


Арчибалд Рајс, рођен 1875. године, био је швајцарски форензичар, хемичар и професор на Универзитету у Лозани.
Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.
На позив српске владе дошао је у Србију 1914. године како би забележио  злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске.
Био је члан делегације југословенске владе на Мировној конференцији у Паризу.
Заволео је српског војника и српски народ и до краја живота остао у Србији.
Са српском војском прешао је Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године.
После рата модернизовао је техничку полицију при Министарству унутрашњих послова нове државе. Тадашња криминалистичка техника по мишљењу америчких истраживача који су путовали по Европи циљно проучавајући овај вид полиције, била је на веома високом нивоу.
Међутим, Арчибалд Рајс, разочаран неким негативним појавама у друштвеном и у политичком животу повукао се пред крај живота из свих јавних функција. Живео је скромно у својој вили “Добро поље” у Београду.
Др Арчибалд Рајс је 1926. године постао почасни грађанин града Крупња. Те године је такође југословенски министар и генерал Душан Трифуновић Рајса прогласио почасним капетаном I класе пешадије Војске Краљевине СХС.
У септембру 1928. године Рајс је намеравао да оде из Краљевине СХС. У интервјуу за Политику изјавио је:
“Али, свако стрпљење има својих граница. И моје је исцрпљено до најдаљих граница. Мој рад се толико омета и багателише, да ми се довољно ставља на знање како вам више нисам потребан.” Рајс даље објашњава како је са пријатељима из многих београдских друштава годину дана радио на организацији прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта:
“Међутим, господин др. Маринковић, не обавештавајући о томе одбор, негирао је цео тај посао. Одређен је један нови одбор који ће да припреми прославу. А прослава је заказана за осми октобар. Зашто? Какав је то знаменити дан осми октобар у историји вашега народа?” Умро је 8. августа 1929. године у Београду. Сахрањен је на Топчидерском гробљу, док је његово срце, по тестаментарној жељи, сахрањено у капели на Кајмакчалану.