09. октобар 2012.

ОБРАЧУН С БУНТОВНИЦИМА


Драга браћо и сестре, ја бих радо хтео да вам вечерас кажем добре гласе, али не могу. Не даду ми они наши одроди у Лондону, а и ови код нас у земљи, који се називају „шумцима". И једни и други најамници су енглеског злата. И то енглеско злато засенило им је и очи и памет, и савест и душу. Ради њега дижу се на свој рођени народ да га упропасте и истребе.
Неко вече некакав самозвани новинар Пепић, стварно чиновник бившег енглеског конзулата у Београду, позивао је из Лондона српски народ да гине, јер, вели, „што се траве више коси, све више расте". А ја поручујем томе туђинском измећару, који има само српско име, а и то је сумњиво, нека дође овамо, да му ја покосим главу, па да видим хоће ли му после нова израсти.

Неко вече некакав самозвани новинар Пепић, стварно чиновник бившег енглеског конзулата у Београду, позивао је из Лондона српски народ да гине, јер, вели, „што се траве више коси, све више расте".

Лондон вас, браћо и сестре, опет зове у грађански рат, опет вас гура у самоубиство. Неки лорд Емери, енглески министар, који једва натуца српски и саплиће се око њега, окомио се баш на наш народ. Хтео би да му поједе панаију. Он запомаже из свег гласа не би ли гурнуо Србију да и по трећи пут заплива у крв ради енглеских империјалних интереса.
И ма да ја знам да време ради за нас, а против свих лордова на кугли земаљској, ја ипак звоним на узбуну.


Смртна опасност може да погоди цео српски народ и мајку Србију, са свим недогледним, судбоносним последицама, ако би ико у Србији ова штуцања енглеских лордова и њихових плаћеника, а српских изрода, узео као озбиљно.
Ви знате да ћу вам и данас, као и увек, рећи истину, само истину, и то отворено и без увијања. Ја сам могао досад да вас спасем невоља, и несрећа, а нарочито комунистичке
немани, за то што сте ми веровали. Слушајте моју поруку и данас и верујте ми:
Мој је животни циљ да спасем вас и цео српски народ и да му у овој данашњој големој несрећи будем од користи.
А чујте пре моје поруке ово сада:


Рођени син тога лорда Емериа. који вас бездушно позива у грађански рат, ево шта дословно каже за свога оца и за енглеску политику према Србији:
Енглеска влада руководи се увек сатанским начелом: упропастити другога да би спасао себе. У политици је то каткад дозвољено, али у овом случају то је немогуће и немилосрдно, јер жртве српског народа неће спасти енглеску ствар, него су само прилог за стварање опште катастрофе и анархије у Европи.
Уосталом видим и сами су Срби то увидели, пошто сам читао у европској штампи, да је Србија данас земља мира и реда.
Ја Србима саветујем, као добар Енглез, сасвим обрнуто од онога што им жели мој отац:
»Идите, ви, Срби, и даље својим путем, којим сте ишли у последње време. Гледајте да спасете себе и своју децу и не мешајте се у сукобе великих. То је најбоља политика.«
Ето шта вам поручује овај паметан и честити Енглез. Поручује баш оно, што вам ја већ шеснаест месеци из дана у дан говорим и саветујем.


Ја не бих данас звонио на узбуну, да није извесних наших малоумника, који нагваждања појединих лордова схватају као наређење и у своме безумљу су готови да изазову међусобно клање код Срба. Банде енглеских плаћеника Кесеровића и Драже Михајловића почеле су ових дана да издају нека луда и смртоносна наређења појединим нашим крајевима. И како народ неће за њих да чује, ови га одроди тероришу, убијајући поједине угледне грађане, претседнике општина, претставнике власти, те тиме проузрокују не само сумануто проливање српске крви, већ изазивају и окупатора на одмазду. На крају крајева страдају поједина села и крајеви и то само за рачун и по наређењу Лондона!Ви познајете већ по злу чувеног Дражу Михајловића и његове трабанте. Обиђите Мачву, Поцерину, Јадар, Рудник, Копаоник и распитајте се за његове жртве тамо, па ћете видети резултате његовог рада и памети, и разумећете колико је претежак злочин овог гробара српског народа.

Ви познајете већ по злу чувеног Дражу Михајловића и његове трабанте. Обиђите Мачву, Поцерину, Јадар, Рудник, Копаоник и распитајте се за његове жртве тамо, па ћете видети резултате његовог рада и памети, и разумећете колико је претежак злочин овог гробара српског народа.
Сада је тај зли дух, несин српског народа, почео опет да се игра са главама хиљада и хиљада Срба, позивајући их у очигледну и пропаст, у безумно самоубиство, у планско затирање српског племена на неку буну и устанак. Зар хоћете опет ви јадна моја браћо и сестре, ни криви ни дужни, да плаћате за његове сумануте лудорије, за његово ропско служење Лондону који му сем злата шаље чинове и звање како би потстицао његово болесно самољубље?Служећи бесловесно лондонским лордовима и њиховој прљавој, саможивој политици, овај безумник доводи у питање опстанак српског народа и Србије.

Јер, да би оправдао почасти и хвале које му као са таламбасима његове лондонске госе, разни лордови Емерији и њему подобни шаљу, он по цену ваших живота, по цену уништења српског народа извршава и најбезумнија енглеска наређења и гура свесно српски народ у смрт, као да је српски народ неко зулукаферско дивље племе које мора да послужи као топовско месо својим британским господарима.
Служећи бесловесно лондонским лордовима и њиховој прљавој, саможивој политици, овај безумник доводи у питање опстанак српског народа и Србије. Он ствара панику и руши нам скупо изборени мир, ред и слогу братску. Он је наш први и највећи злотвор, како он, тако и сви његови помагачи: агенти и потркуше Лондона и Москве.


Зар хоћете опет ви јадна моја браћо и сестре, ни криви ни дужни, да плаћате за његове сумануте лудорије, за његово ропско служење Лондону који му сем злата шаље чинове и звање како би потстицао његово болесно самољубље?
Пред највећом опасношћу које ове банде безумника и злочинаца нагомилавају над главама српског народа ја поручујем свима и свакоме:
Нека нико не сумња у наш став, у нашу одлучност. Ми ћемо употребити свим силама нашега духа ауторитет, који имамо у народу, да немилосрдно збришемо све оне који угрожавају или ма у чему ремете наше народно дело реда и мира, слоге и рада. Полумера неће бити.
Зато, пред одлучним кораком, позивам вас, све честите Србе и Српкиње, да великим замахом ударимо и слистимо све оне који упропашћују данас земљу и народ.


Иначе, чујте ме добро, ви ћете бити први који ће сносити смртоносне последице грађанског рата и окупаторске одмазде.
Размислите и изаберите: хоћете ли рад и мир или хоћете грађански рат! Хоћете ли обезбеђену будућност српског народа или његово уништење! Хоћете ли себи и својој деци спокојство и живот или пропаст и смрт! Ја знам шта ћете да ми кажете: да ударим из све снаге против побуњеника.
Послушаћу вас. Нећу се двоумити.


Када се ради о спасу српског народа и Србије, нећу питати ко су ни колике су жртве. Спас Отаџбине и народа врховни је закон и ја ћу га извршити до краја.
Свима вама, браћо и сестре, изнео сам ово јавно и отворено да знате да се управљате и чувате тих злотвора, које је енглеско злато занело и који су готови да вас принесу на жртву, за рачун Лондона, као што су већ то два пута учинили прошле године.
Погледајте наш првостолни Београд, над којим се вије српска застава. На њој је написано:
Србија пре свега и нада све.


Хајте, браћо и сестре, са мном тим путем. То је српски пут. То је пут нашег спасења и новог живота. Не дижите из гроба којекакве покојнике, па ма како се они звали, а најмање Југославију која нас је разорила, упропастила и довела до просјачког штапа.
С нама је Бог и ново доба. Напред братски, снажно!


ЂЕНЕРАЛ МИЛАН НЕДИЋ
(ИаН, Нерегистрована грађа Специјалне полиције у Нишу (НРГСП), Ново Време, 20. децембар 1942.