20. новембар 2012.

ЖУРКАМА ДО НОВЦА ЗА ПОМОЋ ОТАЏБИНИ


После прошлогодишње акције "Бој за Косово", у којој је за Србе у Грачаници сакупљено и послато милион и по долара помоћи, организација 28. јун, коју је покренуо 26-годишњи Филип Филипи из Бритиш Колумбије у Канади, енергично ради на новој акцији "Српске земље, српски род", чији је циљ обезбеђивање пет милиона долара. Овај пут помоћ коју млади људи прикупљају намењена је медицинским установама у Нишу, Беранама и Вишеграду. Део помоћи намењен је Крајини и северном Косову.

Мило Дубак, представник организације за средњу и западну Америку

Мило Дубак (23), представник је организације за средњу и западну Америку, односно за четири државе - Илиноис, Индијану, Милвоки и Охајо. Пореклом је из Берана, одакле је дошао пре 12 година, а дипломирао је политичке науке и историју на Универзитету Илиноис у Чикагу. Придружио се 28. јуну пре годину дана и био је веома активан у сакупљању пара за Грачаницу.

- Планирамо да радимо са српским студентима на Универзитету Илиноис у Чикагу. Желимо да се састанемо с њима, да причамо шта ми радимо, како помажемо, да им кажемо како тражимо још чланова - каже Дубак.

Чланови организације 28. јун планирају да у Чикагу и Милвокију организују журке на којима ће прикупљати новац.

У Чикагу би то требало да се догоди крајем овог месеца у Connection ресторану (Nj. Peterson Av. 2639), док ће журка у Милвокију бити организована у марту следеће године. Планирано је да се забава организује и у Кливленду (Охајо), а улазнице за сва окупљања коштаће 10 долара.

За чланове организације, како истичу, веома је важно што су добили благослов епископа новограчаничког и средњоамеричког Лонгина, чиме је цела СПЦ у Америци стала уз њихове активности.

Широм света

Организација 28. јун активна је на 124 локације широм света, односно где год има Срба - у Канади, у САД (Чикаго, Милвоки, Хјустон, Њујорк, Флорида), широм Европе (Немачка, Аустрија, Словенија), у Аусталији... На Фејсбуку организација има 26.000 пратилаца, што је још један доказ њеног брзог ширења и стицања популарности.


СРПСКЕ ЗЕМЉЕ, СРПСКИ РОД