09. новембар 2012.

У МЈЕСТО ПРЕДГОВОРА И УВОДА

Данас кад европске дипломате, гоне Србију и Румунију да признају Чивуте и њиову вјеру, као равноправне са осталим држављанима пред законом, ова је књижица потпуно умјесна и ''цјелисходна''.

Данас, кад се Чивути све више и више угњезђују не само по варошима, него и по селима, неопходно је нужно за сваку породицу свих покрајина, где Чивута има, да ову књижицу добро прочита и упамти; јер она је правилно огледало Чивута, из којег се види, да њима и сами божанствени њихов закон, ''Талмуд'' налазе да варају, закидају, грабе, залагивају, пањкају, мрзе, упропашћују, гуле и убијају све народе који Чивути нијесу.

Данас, кад се Чивути смирено и плачно Богу моле, не само у цркви, синагоги, него чак и по улицама, да их свијет види као скромне и побожне људе, треба сваки да сазна, сва наведена дата и доказе ове књижице, па ће увидети страховите ужасе, које Чивути и њихово јеванђеље, Талмуд, свему нечивутском свету спрема.

Уз то, из ове књижице свак ће увидети, да ''мудре дипломате'' европске, које веле, ко ђоја, да раде за мир, сигурност, морал, правду, срећу и благостање народа, да ти мудри државници и крманоши Европе, под заштитом Чивута и њихове вјере, можда и нехотице и по незнању, узимају у заштиту превару, лаж, подлост, грабеж, мржњу заблуду и убијство свих Нечивута, дакле и нас Хришћана, камо и ми Срби припадамо.

Пошто они прочитају ову књижицу или велику књигу ”Die Sittenlehre des Talmuds” штампану у Берлину 1876. године, увјериће се о истинитости наших ријечи.

А да је та књига и овај извод из ње потпуно вјерна, сведоче наведени цитати узети из самог божанственог Талмуда, кога је цијелог свог живота проучавао др. Аугуст Роллинг, а који је ради бољег доказа положио 1000 талира награде свакоме ономе, који изнађе да је ма који цитат у његовој књизи лажан. Таку награду одредио је за то, што Чивути говорећи таоцима да су ко бајаги, наведени цитати неистинити и да тога у Талмуду нема, али на жалост њихову, вели поменута књига њемачка, још нико досада није могао погријешке наћи и награду од 1000 талира добити.

Стога је та књига тешки камен спотицања за Чивуте и њихову вјеру, за њихово поштење и морал, чим се они толико по свијету фале и размећу.

Др. Аугуст Роллинг, писац те за Чивуте ужасне књиге, морао је побјећи у Америку, због освете “богоизабраних” израиљћана - које наш народ зове Чивути, а и сваког оног који је у себичности њима раван, крстио је именом “ћифта”.

И чувени научар Хердервели у својој књизи ''Идеје за историју човечанства'': Ми сматрамо Чивуте, као параситско биље, које се готово свима европским народима о врат објесило, те им мање више животну снагу, крв и сок из тијела испија.” И философи њемачки, Кант и Фихте, тако исто мисле о Чивутима, велећи, да је то народ преваре, народ код кога се грађанска част не тражи.

Због тога ето и ми велимо, да је неопходно нужно, да свак живи, ко с Чивутима и њиховим једномишљеницима пазарује и живи, добро изучи све мјере тежине и дужине и све рачуне, који су нужни човеку да зна израчунати тачно све, што купује и продаје, јер бесавјесна ћифтарија ужасно закида и опкрада јадни народ и при мјерењу и при рачунању.

У име тога требало би одма ни часа часежи, да општине, свештеници, учитељи и сви пријатељи народа, отворе недељне школе и јавна предавања, да у њима и мушко и женско, и старо и младо, науче све мјере и рачуне, што му при продаји куповању треба.

То је, као и сва ова књижица, заштитник од поплаве ћифтинске пријеваре и грабежи. За ово би требало и саме скупштине и сабори народни да се брину и упуства дају, да би се што поузданије и скорије до цијели дошло.

Нек нико не мисли, да смо ми као људи, противни равноправности Чивута, јер ми пропадамо оним људима, који проповједају не само равноправност, него и једнакост и братство свију људи и народа, дакле и Чивута; али никоме не признајемо равноправност, који вјерује у Талмуда и подобне лудорије, које проповједају: заблуду, омразу, лаж, превару и стамањивање свега онога, што у Талмуда не вјерује. Равноправност треба признати Чивутима само онда кад се одреку Талмуда, па пригрле вјеру истине и правичности, братства и једнакости, јер дотле треба по Талмудски одмјеривати и судити свима онима, који и сами по Талмудски мјере и суде.

ВАСА ПЕЛАГИЋ
Преузето из: ''ВЈЕРОЗАКОНСКО УЧЕЊЕ ТАЛМУДА''