12. децембар 2012.

АКЦИЈА У СМЕДЕРЕВУ: „ВЕНАЦ ДИМИТРИЈА ЉОТИЋА"

Као подстицај давно покренутој, али још неоствареној иницијативи грађана Смедерева који су пожелели да се преименовањем једног од централних градских тргова, одуже знаменитом и заслужном Смедеревцу - Димитрију Љотићу, активисти Србске Акције из браничевског краја и Београда, облепили су одговарајуће плакате у центру некадашње престонице деспота Ђурђа. Импровизовани натписи назива градског трга „Венац Димитрија Љотића" несумњиво буде емоције Смедереваца и асоцирају их на поштовање према човеку који је заслужан за опстанак становништа као и материјалну обнову града током Другог светског рата .

Наиме, Љотић као неправедно оклеветани великан из прошловековне страдалне историје србског рода, упркос комуно-демократским лажима и негативној пропаганди, ипак ужива готово плебисцитарно поштовање међу свим генерацијама Смедереваца, што довољно говори о значају његовог дела током обављања функције Изванредног комесара за обнову града (разрушеног у великој експлозији тврђаве 1941. године). Међутим, значај лика и дела Димитрија Љотића, знатно надмашује локалне оквире, како по питању његовог доприноса спасоносној улози ђенерала Недића, тако и по питању састављања зборашке политичке доктрине као својеврсне национал-револуционарне реакције на владајући језиву таму туђинску која је и тада (као и данас) доминирала србским политичким и културним животом.

Отуда и ванвременска актуелност Љотићевог лика и дела, јер народу је осим спољашње слободе насушно потребна и унутрашња, без које ни спољашња слобода нема своју сврху и смисао, и која се постиже само уколико је друштвени поредак социјално праведан и заснован на исконским животним законима народне заједнице. Стога се уз борбу за ослобођење и уједињење србских земаља, као и борбу против издајничког режима, паралелно мора водити и борба за афирмацију истинске србске национал-револуционарне доктрине, засновасне на светосавском духу, а чијој је изградњи немерљив допринос дао управо србски политичар са крстом - Димитрије Љотић, чији су дело и мисао, уткани у идеју Србске Акције.