08. децембар 2012.

БИТКА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ-ПРЕПИСКА


Битка на Мачковом камену, 1914. Једна преписка из рова у ров: Резервни потпоручник, ђак шестог разреда гимназије, син ратара из околине Шапца, Васиљевић, обавештава на листу ратног блика свог команданта батаљона, мајора Туцаковића: "Господине мајоре, више од две трећине људства ми је изгинуло. Буквално се гушам са Аустраијанцима. Не могу да издржим. Дозволите да се повучем 400 метара јужније." Следи његов потпис. На полеђини добија одговор команданта батаљона: "Не дозвољавам. Одсудно браните положај." Иде његов потпис. 

Мајор добија нови извештај. Слова су искривљена, изгрчена. Нешто се десило. Пише: "Господине мајоре, шварцлозе ме је пресекао кроз обе ноге. Тешко крварим. Дозволите ми да одем на превијалиште. Потпоручник Васиљевић." На полеђини стиже одговор. Прве три речи као да одражавају сигурност одговора: "Не дозвољавам, искрварите..."

Али даља слова, у наставку, горе-доле, написана су руком која је очито подрхтавала, поводила се. Из мајора је избио отац. Крик родитеља. Писало је: "Сине, потпоручниче, кумим те Господом Богом, издржи још два сата, цела Србија гледа у твоја леђа. Твој командант Туцаковић". Слава српским јунацима!