02. јануар 2013.

ГРАЂАНИ ЋУПРИЈЕ ПОЗИВАЈУ НА БОРБУ ПРОТИВ БОЉШЕВИЗМА И АНАРХИЈЕ


ГРАЂАНИ ЋУПРИЈЕ ПОЗИВАЈУ НА БОРБУ ПРОТИВ БОЉШЕВИЗМА И АНАРХИЈЕ

Ћуприја, 2. октобра

После успелог манифестационог збора грађана Ћуприје, одржаног прошле недеље на тргу испред Општинског дома, када су многобројни говорници оштро осудили рушилачки рад комуниста пљачкаша и бандита, растурена је у читавом Срезу и околини резолуција у којој се грађани Ћуприје обраћају становништву топлим и искреним речима и између осталога, му кажу као брат брату:

НЕСРЕЋА НАМ ДОЛАЗИ ОД ЗАБЛУДЕЛИХ ОДМЕТНИКА ПЉАЧКАША И ОДБЕГЛИХ РОБИЈАША

- Никада наш народ није преживљавао теже дане него данас, а никада му више него данас није потребан мир и рад, да би могао приступити обнови свога дома и домовине а на несрећу нашу тога мира нема. Не треба да се наглашава, јер то сви увиђамо, да нам сва несрећа долази од заблуделих одметника, пљачкаша и одбеглих робијаша који су се удружили и уништавају наша народна добра: железнице, мостове, руднике; пљачкају и убијају мирне голоруке грађане.
Сваки трезвен човек увиђа да се са оваквим злочиначким радом не шкоди победнику, већ се само наш напаћени народ излаже уништењу и пропасти.

СА КРВАВИМ БОЛОМ ПРЕЖИВЉАВАМО ДАНАШЊУ ГОЛГОТУ

Свакоме је данас јасно да је судбина европских народа већ одлучена на Истоку, хиљадама километара далеко од нас, где се бију милионске војске, и да исход те велике борбе ни најмање неће зависити од мучких и  кукавичких препада ових бандита и убистава неколицине победилачких војника.
Било би дакле упитно веровати да ће икада Русији поћи за руком да макар само веже неке веће бојне снаге. Ово ће бити исто тако немогуће као што је на Балкану немогуће да се помоћу појединачних подмуклих убистава ослаби немачка војна сила.
Али ова злочиначка и разбојничка дела доносе нашем народу згаришта попаљених домова  и невино проливену крв жена и деце наше а уз срамоту, коју наш народ не заслужује јер се наш народ кроз целу своју историју у борбама чак и са азијатима витешки борио. Са  крвавим болом преживљавамо ову данашњу голготу на коју нас воде ове разбојничке банде. Ова безбожничка и разбојничка неман ови интернационални злочинци приближују се нашим лепим селима и нашој вароши да у њих баце пожар уништења и смрти.

НЕЋЕ ОНИ СЛОБОДУ ЗА НАРОД
НЕЋЕ ОНИ СЛОБОДНУ СРБИЈУ

Поред тога они хоће да кроз огањ и смрт у који нас бацају остваре своје паклене намере да све припреме за бољшевизам и анархију и да од сељака одузму земљу, од мајстора алат, а од свију нас имовину и да цео народ претворе у бесправно робље и надничаре над којима би они заповедали. Неће они слободу за народ. Неће они слободну Србију.
Наш народ је одувек волео своју груду, своју кућу, своју ливаду и своју прадедовску веру. Наш народ никад није био за бољшевизам и анархију а најмање је данас. У то ће се уверити ускоро сви насилници.
Раваничани и Ћупричани дошао је последњи час, када мора да проговори честита душа нашега народа ради спаса својих живота своје имовине и свога витешког имена. Пренимо се, збијмо се братски повезани у чврсте редове и напред у борбу противу ових злотвора српског народа и његове будућности. Са вером у Бога и правду сложно напред.

''Ново време'', бр. 130. 3. октобар 1941.