15. јануар 2013.

ВРОЦЛАВ: II КОНГРЕС НАЦИОНАЛИСТА


Вроцлавске националистичке групе су у окружењу познате по разним занимљивим и често веома оригиналним патриотским иницијативама. Једна од њих је Вроцлавски конгрес националних група, организован преко особа повезаних са порталом FuckPC.com. 12. јануара ове године је овај догађај одржан по други пут.


Главни циљ организатора је било обједињење разних организација које су активне у покрету, дефинисање циљева и начина како их остварити, као и размена искустава.


 „Појединачно можемо бити активни на локалном нивоу или на уском подручју нашег деловања. Али када се уздигнемо изнад подела, можемо урадити много више. Једна је реалност у Доњој Шлезији, а друга у Померанији. А ако се нешто ради у Сталовој Воли, зашто то не пробати и у Познању?“ – написали су организатори у летку за учеснике окупљања.

Већина учесника се окупила на тргу, како би се заједно преместили до локала. Тамо је у 11 сати званично отворен конгрес и дочекани су гости. После је наступило прво предавање које је припремио представник Пољског националног препорода под називом: „Национализам и католичка друштвена наука“. Покушао је да одговори на питање које су основне доктрине католицизма и национализма и да ли је могуће њихово помирење, представљајући их у широком историјском контексту.


Следио је сусрет са специјалним гостом, господином Корнелом Моравецким, суоснивачем Борбене солидарности. Господин Корнел је говорио о реалности комунистичке Пољске, о свом опозиционом раду и о репресији која је над њим вршена. Након тога је одговарао на многа питања постављана од стране учесника. По завршетку предавања господина Моравецког је дошло време за кратку паузу за ручак и разговор са пријатељима.


Последња тачка састанка је било предавање на тему: „Опозиција у двадесетом веку - мотиви, ставови и перцепција савремене политичке борбе у Пољској“. Предавање је било у интерактивној форми, зато је практично свако од гостију могао да се укључи и изнесе своје ставове. Све у свему, разговори су вођени на високом нивоу, и упркос разним виђењима ствари, учесници су могли да постигну консензус. Последње предавање је пратио и господин Моравецки, који је по званичном завршетку сусрета поделио и потписивао своју књигу „Солидарни Вроцлав“. 


Следио је неформални део скупа, који је био одличан начин да се учесници окупе уз чашу сока или пива. Вреди напоменути да су се на конгресу окупили представници разних организација и националних покрета. Често се радило о навијачима непријатељских спортских клубова, што није био повод за неспоразуме или несагласност учесника скупа.

Укратко, други Вроцлавски конгрес националних група се показао као веома занимљив састанак и испунио је циљеве које су организатори себи поставили. Могло се чути више занимљивих коментара и међусобно поделити искуства. Једина мана је што је било знатно мање учесника него што је најављено. Штета што се декларације на интернету нису претвориле у стварно присуство.