17. фебруар 2013.

ПРОТЕСТИ У ПРАГУ И ОСТРАВИ ПРОТИВ САМОПРОГЛАШЕНЕ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВАНа пету годишњицу једнострано проглашене независности Косово у Прагу су данас због тога, како је наглашено, гажења међународног права демонстрирали Удружење пријатеља Срба на Косову, а у Острави на истоку Чешке радикална националистичка омладина.

Косово је Србија”, “САД и Израел у пакао”, “Влада није народ” скандирало је данас око 100 младих чешких радикала који су после кратког митинга прошли центром Остраве уз појачани надзор полиције.
Активисти чешког удружења Пријатељи Срба на Косову као и ранијих година пред и на годишњицу осамостаљења Косова окупили су се на Вацлавском тргу у Прагу, испод коњичке статуе заштитника чешког народа светог Вацлава.

У маси су се вијориле српске заставе а испред споменика развили су велики транспарент са поруком ''Косово је Србија''.


Прашки протест против кршења међународног права и “отимања Косова Србији” организовали су активисти углавном из чешке опозиционе левице, на челу са регионалним лидером чешких опозиционих социјалдемократа, послаником Јарославом Фолдином који је и почасни председник Пријатеља Срба на Косову.

ЈАРОСЛАВ ФОЛДИНА, посланик у чешком парламенту и почасни председник Пријатеља Срба на Косову

На демонстрацијама су се осим социјалдемократа појавили и политичари из мале странке око новог председника Чешке, Милоша Земана, који такође, као и његов претходник, одлазећи председник Вацлав Клаус, оштро одбија то што је Чешка признала Косово.

ВАЦЛАВ ДВОРЖАКпотпредседник грађанског удружења „Пријатељи Срба са Косова“, режисер (''Отето Косово'') и документариста

Фолдина је данас поново изразио оштар протест због независности Косова

Током председничке кампање, оптужио је Косово да је терористички режим који финансирају наркомафије. Фолдина је данас поново изразио оштар протест због независности Косова, међутим уочи данашњих демонстрација оспорио је писање неких медија у Србији да ће Земан као председник покренути повлачење цешког признања Косова. Фолдина је нагласио да је то у надлежности владе и парламента и да ту моћ шеф државе нема.

Ово није први пут да чешки народ на овакав начин пружа подршку српском народу. Како је овај скуп протекао прошле године, можете видети овде.