23. фебруар 2013.

СРБСКА АКЦИЈА НА МАРШУ ПОДРШКЕ ЗА СРПСКО КОСОВО И МЕТОХИЈУ

У суботу, 16. фебруара ове године, већ трећу годину заредом, у центру Варшаве одржан је марш подршке србској борби за Косово и Метохију, под називом „Косово је србско“. Као и прошле, и ове године Србска Акција се одазвала позиву пољских другова, те су се наша знамења поново завијорила улицама Варшаве. У маршу су учествовале све значајније пољске националистичке организације, предвођене пољским Аутономним националистима. Аутономни националисти, који су и овог пута угостили наше активисте, представљају један од најснажнијих националистичких покрета у Пољској.

Окупљање у центру пољске престонице почело је око 15 часова, док је сам марш, у коме је учествовало око 1.500 људи, почео нешто пре 16 часова. Већ на самом почетку осетила се братска атмосфера – са свих страна развијали су се транспаренти са порукама подршке србском народу у борби за свету србску земљу, као и србске и пољске заставе, уз знамења организација које су узеле учешћа у маршу. Представници нашег Покрета су имали част да се упознају и са представником организације „Пољаци за србско Косово“, који је изразио задовољство због нашег присуства. Узвикујући пароле: „Косово је Србија“, „Србско Косово – пољска Шлезија“, „Београд – Варшава – заједничка ствар“, пољски националисти изразили су несебичну подршку и солидарност са србским народом у тешким тренуцима за србску земљу, и своје противљење шиптарској и НАТО окупацији јужне србске покрајине.

На крају марша, поред представника пољских националних организација, окупљенима се обратио и представник Србске Акције, који је између осталог поручио: У тренуцима када издајничка власт у Београду распарчава србску земљу и готово отворено предаје Косово у руке шиптарским окупаторима, нама, србским националистима, неизмерно пуно значи подршка пољског народа који истрајава у својој несебичној подршци Србима на северу Косова и осталим деловима наше земље. Доказ братске подршке и солидарности јесте управо и овај скуп коме смо се радо одазвали, иако сам повод окупљања није најсрећнији. Иако је репресија над националистима у нашој земљи велика и сваки покушај озбиљнијег организовања протеста у самом почетку бива осуђен на пропаст, наша свест о нужности борбе за свету србску земљу не јењава, тим пре што наилазимо на братску подршку европских националиста. Управо та подршка чини да се не осетимо усамљенима у нашој борби и даје нову снагу србским национал-револуционарима за будућа дела.

По завршетку марша, наши активисти сусрели су се са представницима пољских Аутономних националиста, организације „Пољаци за србско Косово“ и покрета „Свепољска омладина“, са којим је Србска Акција такође започела плодну сарадњу. Током дружења са њима, као и осталим пољским друговима који су листом изразили велико задовољство због нашег учешћа у маршу, представници нашег Покрета изразили су чврсто уверење да ће доћи дан када ћемо са нашом словенском браћом и осталим европским друговима прославити србску победу на самом Косову и Метохији, и тако на најбољи могући начин пољским друговима узвратити гостопримство, на које смо наишли у њиховој земљи.

Живело србско-пољско пријатељство!

Косово је Србија!