26. фебруар 2013.

KOSOVO PATŘÍ SRBŮM, SLYŠELA OSTRAVA

18. фебруара 2013. - Тачно на дан пете годишњице једностраног проглашења независности косовских Албанаца од Србије, у моравскошлеској престоници Острави окупљају се чешки, моравски и шлезијски националисти како би одбили овај незаконити потез и осудили терористичке методе којима је „независност“ постигнута.

Одавно смо навикли на то, да док стварни злочинци ходају на слободи или чак седе у парламенту, ми који на њихова злодела упозоравамо, третирамо се као криминалци. Ни недељно окупљање није било изузетак и цео Масариков трг у центру Остраве је био опседнут полицијом.


На почетку је прво добио реч активиста Радничке омладине Острава, Јаромир Холек који је осим осталог упозорио на улогу тадашње америчке министарке иностраних послова Медлен Олбрајт. Споменуо је чињеницу да је после свог интензивног ангажовања при отргавању јужносрпске провинције Косово, постала власник великог дела акција тамошњег главног мобилног оператера и на њиховој продаји зарадила велики новац. После Холка је проговорио заступник пољских гостију, националиста из шлезијске Честохове. Тај је позитивно оценио слогу словенских народа у овој ствари упркос великој превласти новца, медија и на жалост и оружја које непријатељ никад не оклева да употреби. То Американци показују већ више десетина година када је под њиховим бомбама погинуо велики број недужних људи у свим деловима света.

После говорног дела, уследио је марш када су учесници са заставама и банерима на којима су осуђени злочини империјализма, у три реда прошетали кроз центар града. За цело време протестне шетње су узвикиване пароле подршке Србима који живе на Косову као и пароле које осуђују америчку агресију и лицемеран став чешке владе. Нарочито ефектно је било паљење бакљи у српским бојама.


Цела демонстрација, уз присуство другова из Пољске је протекла потпуно без проблема, што се није свиђало локалном одељењу противекстремистичке полиције чији припадници добијају плату управо за подстицање конфликта на оваквим акцијама и њихово касније „решавање“. Постајемо на жалост сведоци срамотног шоу програма са чешком полицијом у главној улози. По завршетку акције је међу учеснике упала полиција и ухапсила једног од пољских националиста због наводне противзаконитости његовог говора. Полиција тако даје сигнал не само нама, већ и суседним Пољацима, на којем нивоу се налази слобода говора у нашој земљи.

Велико хвала свим учесницима што се ни у овим временима не плаше да изађу на улице да слободно испоље своје ставове.