13. март 2013.

ДР ВИЛИЈАМ ПИРС

1933-2002
Dr William Pierce (др Вилијам Пирс), најпознатији и најутицајнији амерички бели активиста, писац и организатор, преминуо је 23. јула 2002. године у 12:00 сати од рака у својој планинској кући у Mill Point-у у Западној Вирџинији. Pierce је био вођа National Alliance, највеће национал-социјалистичке организације у САД. Пронађен му је рак почетком јула 2002. године и смештен је у болницу у Lewisburg-у, ту је био веома кратко па је пребачен у Beckley где је боравио нешто дуже. Операција и почетно лечење су давали мало наде да би се могао опоравити и због тога је захтевао да се о његовом здравственом стању не говори. Ипак болест је врло брзо напредовала. Лечење које је укључивало и дијализу бубрега је могло да му продужи живот, али и не да му омогући и потпуни опоравак и нормално бављење послом. Због тога је 20. јула прекинуо лечење и вратио се у своју кућу која је уједно била и главни штаб National Alliance, како би завршио планове за будућност целокупног покрета чиме би свом чланству у наследство оставио моћну и јаку организацију.

Написао је чувени бунтовнички роман о америчкој будућности “The Turner diaries”, као и роман “Hunter”. Оба романа је написао под именом Andrew Macdonald у помен његовом шкотском пореклу. “The Turner diaries” су вероватно привукли више људи белом расном покрету од било које публикације, особе, организације или догађаја.

Pierce је рођен 1933. године у Аtlanta-и, држава Georgia. Младост је провео на југу, највише у Теxas-у где је краће време био у војној школи. Његова прва љубав је била наука. Док је био дечак правио је експерименте из хемије и других наука, у гаражи и подруму, у кући својих родитеља. Тиме се бавио у својој радионици скоро до краја живота. Pierce је апсолвирао на Rice универзитету, дипломирао на Call tec. Универзитету, а на Un. Сolorado добио је звање професора, а касније и на истом и докторирао физику. Касније је предавао физику на државном универзитету Oregon од 1962-1966. године.

Након првобитне незаинтересованости за политичке догађаје, за време боравка на Oregon state је постао расно и политички свестан, прикључио се John Birch Society. Његово политички мишљење се врзо радикализовало, па је престао да предаје и почео да чита ствари везане за политику, европску историју, о различитости раса и о другим битним темама. Посветио се писању своје књиге о томе како је био запањен открићем да те књиге које су написане годинама раније нису оставиле неки трајнији утицај на читаоце или елиту. То га је натерало да почне да тражи друге начине за спречавање пропасти беле расе. Онда је 1966. године написао дугачко писмо човеку за кога је осећао да је урадио највише за добробит белим Американцима George L. Rockwell-у вођи American Nazi Party. Rockwell му је одговорио дугачким писмом које је имало велики утицај на његов даљи живот и бављење политиком. Од тада је Pierce имао обичај да лично одговори на свако писмо које му је послато до краја живота, јер је био уверен да многи људи могу помоћи за добробит белог национализма, ако им лично одговори на сва њихова питања. Исте године Pierce се преселио у Washington. Иако се није званично учланио у АNP. био је близак са Rockwell-ом и учествовао је у писању и издавању страначког билтена, “National Socialist World”. Такође је радио у страначкој штампарији и врло брзо унапредио своје знање о штампарству што је много помогло АNP у будућности, али за Pierce-а је најважнија ствар била то што је проводио доста времена у Rockwell-овој канцеларији и где је гледао и учио како Rockwell руководи партијом.

После убиства Rockwell-а 1967. године, постао је једна од водећих личности у новооснованој NSWP, партији наследници ANP. У 1970. години је напустио NSWP и прикључио се National Youth Alliance коју је основао Willis Carto. Непрестане свађе довеле су до распада NYA. 1974. године Pierce је основао National Alliance, организацију која је уз мале промене постоји и данас. Првих година National Alliance Pierce покушава да одговори на духовна питања и жеље својих чланова па је основао Cosmotheist Church, чија се религија заснива у ствари на филозофији National Alliance и истицала је јединство човека са природом, затим све вредности као и духовни и биолошки опстанак беле расе. National Alliance је убрзо почела да издаје магазин за шире масе који је назван “ATTACK!”. После тога је било јасно да је дошао крај уличним тучама и нередима из 60-их година. Pierce је објавио промену тактике, али не и стратегије и променио име магазина у “National Vanguard”. То је био озбиљан часопис намењен образованијим људима и онима за које је Pierce мислио да су потребни и корисни за оснивање једне револуционарне организације. У часописима “ATTACK” и “National Vanguard”
. Pierce je уградио идеолошки темељ за National Alliance. Ти чланци су објављени у књигама “The best of Attack” и “National Vanguard”. Pierce je 1985. године пребацио National Alliance из Washington-а у Mill Point близу Hillsboro-a, у Западној Вирџинији. То је била врло изолована планинска и слабо насељена област источно од Mississippi-a. Pierce и National Alliance почињу да раде на великом броју пројеката усмерених на ширење својих идеја и порука, затим на придобијање нових чланова и зарађивање новца неопходног за финансирање започетог посла. Још у Washington-у је National Vanguard Books Inc. почела да продаје велики број књига намењен белим активистима и школарцима. Врло брзо National Vanguard Books је имала стотине наслова, годишњи каталог и све већу продају књига.

Pierce је покренуо емисију која се једанпут недељно емитује и назвао је American Dissident Voices. У почетку је одређен број људи, највише Kevin Storm радио на получасовним емисијама, али на крају је цео задатак ипак преузео Pierce. 
National Alliance је склопила уговоре са великим бројем AM и FM станица и такође се емитује и н кратким таласима. Ипак данас се адреса American Dissident Voices. налази на интернету, где сваке недеље десетине хиљада људи могу прочитати и слушати ту емисију или је могу добити на свој e-mail као публикацију “Free speech”.

Чланство National Alliance је почело расти почетком 90-их година прошлог века. Пораст броја чланова довело је до тога да и локалне јединице обављају разне активности National Alliance као групе. Неки регионални координатори су већ били постављени, али генерално Pierce је сматрао да такав степен организације није био неопходан у то време. 1999. године купује “Resistance Records” и постаје дистрибутер WP музике. National Alliance, National Vanguard Books, Resistance Records имају брло важну интернет презентацију на 
www.natall.com , www.natvan.com и www.resistance.com. Док Pierce лично никад није користио интернет (због проблема са очима), нити је знао пуно о white power музици, свесно је одабрао ове ствари да би придобио нове чланове.

Pierce је одувек привлачио медијску пажњу и дао је многе интервјуе у Америци и широм света. Пре много година Проф. Robert S. Griffin је написао једну непристрасну књигу о Pierce-у “The flame of a dead man’s deeds: An up-close patriot white nationalist William Pierce”. Књига се може набавити на 
www.amazon.com и на другим местима, и то је најисцрпнија књига са највише информација икада написана о Pierce-у.

Пар месеци пре постављања дијагнозе болести и Pierce и остали су приметили да нешто није у реду и да је доста смршао. Такође је помињао да се осећа много уморније него ра
није. Ипак, његов ум је био бистар као увек и тада је радио 12-14 сати дневно, седам дана у недељи у својој канцеларији у главном штабу National Alliance. Pierce никада није много веровао докторима и до појаве рака увек је био одличног здравља. Његова мајка је живела више од осамдесет година и свако ко је познавао Pierce-а очекивао је да води National Alliance бар до толико година. Његова смрт нас је све шокирала. Особље National office-a и неколико главних чланова National Alliance као што је Erich Gliebe започели су врло тежак и врло важан посао вођења National Alliance без свог оснивача и вође. National Alliance ће опстати али ће наредних неколико месеци бити најтежи и најважнији у целој њеној историји. Зато је сад врло важно да сви чланови National Alliance и сви остали забринути белци наставе да пружају подршку National Alliance која наставља даљу борбу без William Pierce-a.