29. април 2013.

БЕСМРТНОМ УЧИТЕЉУ СРБСКЕ ИДЕЈЕ

Много је личности које званична србска историографија из разно-разних, углавном идеолошких разлога заобилази већ деценијама. Једна од њих је свакако и Димитрије В. Љотић. Предратни министар правде, оснивач и старешина покрета Збор и незванични идеолог србске Владе народног спаса (1941-45), Љотић је једна од најзнаментијих личности новије србске историје којима историографија дугује праведан суд. Човек којег су комунисти, као и њихови идеолошки наследници и настављачи, деценијама блатили, називајући га „издајником“ и „злочинцем“, био је човек којег је Свети владика Николај сматрао политичаром са крстом.

Љубав и поштовање према Димитрију Љотићу, највећи Србин после Светог Саве је изразио и кроз стихове. Наиме, кад је у априлу 1945. године у Словенији посетио србске националне јединице, дирнут њиховом слогом, Владика Николај је испевао песму у којој је лик Димитрија Љотића овековечио на следећи начин:

Димитрије, мудри добровољче
И Божији дивни угодниче,
Што молитвом небеса отвараш,
Од светаца савезнике ствараш
И злотворе духом покораваш.

И заиста, Љотић је био човек дубоке побожности и један од највећих хришћанских мислилаца Европе. Као идеолог, инсистирао је на томе да је промена владајућег духа у друштву најважнији предуслов економског и политичког бољитка, а као духовни командант Србског добровољачког корпуса, обавезао је своје војнике на православно витештво.

Шездесетосму годишњицу пострадања Димитрија Љотића, Србска Акција је обележила низом активности. Наши активисти из Ниша и Крушевца су у својим градовима приредили парастосе, док су другови у Београду израдили налепнице посвећене бесмртном учитељу Србске идеје.

Уверени смо да ће истина о величини лика и значају дела Димитрија Љотића у скорој будућности бити расветљена, на корист и добробит васколиког Србства. А њега, као житеља Небеске Србије, молимо за усрдно заступништво пред Господом.