30. мај 2013.

ЦЕНИТИ ПОЖРТВОВАЊЕ ЉУДИ - Платон Бањалучки


У друштву се високо цени пожртвовање за друга и познаника коме прети опасност од воде или пожара. И код образованих и код необразованих, чак и грубих народа одушевљено се прославља и за дуго остаје у успомени име онога који се ради спасења ближњих баца у водене таласе или пробија кроз пламен. А колико ли је тек узвишен и славан онај који жртвује свој живот за благостање читаве земље?! Ти су људи толико исто велики и достојни највећег поштовања колико је за презирање одвратна плашљивост и издајство. Плашљивост је тако ниска и одвратна да се и деца и слабе жене смеју над страшљивцима а издајника се гнушају чак и они народи, ради којих је учинио издајство, презиру га и они који су за себе извукли корист из те издаје.

Али смрт родољуба има још и већу цену, јер доноси славу животу отаџбине. Храброшћу палих јунака горди се цела нација. Њихови гробови на далеким бојиштима јесу најсигурнији знаци и обележја отачаствене сигурности. Само спомен измена њихових довољан је да још и данас обузда надувеност и гордост неправедних непријатеља. И најдрскији завојевач осећа уважавање према народу који има предане синове, у коме успомена на минуле хероје одушевљава и подстиче потомке на тако исто велика дела.

Као што су бесмртне душе, тако су исто бесмртни и плодови њихових врлина. У свету се ништа велико и добро не деси а да се и у будућности не изазове исто тако велико добро. Смрт јунака за отаџбину остаје благослов за цео народ. Њихове сени живе и међу унуцима и оне их воде на поприште истинске славе. А плодови искрене љубави. поносном и славном. Од родољуба, дакле једино зависи хоће ли наша земља бити велика и славна, напредна и просвећена.

Свети свештеномученик Платон Бањалучки
“Српско православље и нација”

Текст преузет из часописа: ''НАША БОРБА'', бр. 1/2013. Више информација о првом броју нашег званичног идеолошког часописа ''НАША БОРБА'' можете погледати ОВДЕ.