10. август 2013.

УКИДАЊЕ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА - José Antonio Primo de Rivera

Како држава никада не може бити партија, треба укинути све политичке партије. Политичке партије настају као резултат једне лажне политичке организације: парламентарног режима.
У парламенту неколицина господе тврди да представља своје гласаче. Али већина гласача нема ничег заједничког са изабранима: нити припадају истим породицама, нити су из истих општина, нити су из истог еснафа. Некакве цедуљице које се сваке две или три године убацују у гласачке кутије представљају једину везу између народа и оних који тврде да су њихови представници. Да би та изборна машина функционисала потребно је сваке две или три године грозничаво уздрмати животе људи. Кандидати урлају, псују, обећавају немогуће ствари.

Странке се међусобно размећу, жестоко нападају, убијају. Тих дана се призивају најжешће мржње. Рађа се зло које ће можда заувек остати, чинећи немогућим животе неких народа.
А колико је победничким кандидатима стало до народа? Они одлазе у престоницу да бриљирају, да се појављују у новинама и да арче време на расправе о замршеним темама које нико не разуме. Зашто би народима били потребни такви политички посредници? Зашто би човек, да би могао учествовати у животу своје политичке нације, морао постати члан неке странке или гласати за кандидате било које политичке партије? 

Сви се рађамо у некој ПОРОДИЦИ. СВИ живимо У некој ОПШТИНИ. Сви имамо неку СЛУЖБУ или ПРОФЕСИЈУ. Али нико се по природи не рађа нити живи у некој политичкој партији. Партија је нешто ВЕШТАЧКО што нас силом спаја са људима из других општина и других професија са којима немамо ничег заједничког, а раздваја од наших суседа и наших сарадника са посла, тј. од оних са којима заиста делимо живот. Веродостојна држава, попут оне коју прижељкује Шпанска фаланга, неће бити утемељена на лажи политичких партија нити на парламенту који су оне породиле. Биће утемељена на аутентичним животним реалностима:   

- Породици.
- Општини.
- Еснафу или синдикату.

Тако ће нова држава морати да успостави интегритет породице као друштвене јединице; аутономију општине као територијалне јединице; и синдикат, еснаф, корпорације као аутентичну основну целокупне државне органзације.

JOSÉ ANTONIO PRIMO DE RIVERA
29. октобар 1933.