08. септембар 2013.

ПРОСЛАВА РАТНИКА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ У СКОПЉУ

Захваљујући Југословенској кинотеци, филм који је био "бункерисан" више од шест деценија, "Прослава ратника Јужне Србије у Скопљу".

На двадесетогодишњицу овог догађаја (заклетва прве генерације регрута из Јужне Србије, тзв. „новоослобођених области”), у Скопљу је приређена монументална парада преживелих бораца, припадника четничке организације, предвођених четницима Косте Пећанца.

14. и 15. априла 1914. године, у београдској тврђави је одржана свечана заклетва прве генерације регрута из Јужне Србије, тзв. „новоослобођених области”. На двадесетогодишњицу овог догађаја, у Скопљу је приређена монументална парада преживелих бораца, припадника четничке организације, предвођених четницима Косте Пећанца и других ратних и патриотских удружења. Неколико дана касније, на београдском Новом гробљу су свечано пренети посмртни остаци регрута палих у одбрани Београда 1915. године. Посебну вредност овог, једног од првих озвучених филмова у Краљевини Југославији представљају тонски снимљени говори ђенерала Милана Недића, и познатог књижевника и редитеља, Станислава Кракова, који је говорио у име бивших бораца.

Филм можете погледати ОВДЕ.