10. октобар 2013.

ТИ СИ УБИЦА СРПСКЕ ДЕЦЕ!

Међународни маратон мира у словачком граду Кошице, одржан је у недељу 6. октобра, а протекао је у знаку поруке које су Словаци у знак подршке братском српском народу, истакли дуж стазе. На транспарентима је писало на словачком језику: “MIKI TY VRAH SRBSKCH DET!”.

У преводу: МИКИ, ТИ СИ УБИЦА СРПСКЕ ДЕЦЕ! Иако је на догађају било присутно мноштво новинара и фотографа, занимљиво је да порука готово нигде није објављена у словачким, српским и светским медијима, али су је многи Словаци истакли на својим фејсбук профилима.

Мики је Миклош Дзуринда, бившег премијер и шеф дипломатије Словачке, а Словаци који су истакли транспаренте на маратону у Кошицама су изјавили да се надају да ће овај политичар једнога дана изаћи пред лице правде јер је радио против интереса Словачке и дозволио НАТО агресорима да прелећу преко ваздушног простора земље и сурово бомбардују Југославију, када су убили хиљаде невиних мушкараца, жена и деце.

Дзуринда је једно време у српској Влади имао и функцију саветника Сузане Грубјешић, потпредседнице владе за европске интеграције, а током његовог премијерског мандата Словачка је постала члан Европске уније.

Иначе, маратон у Кошицама је најстарији маратон у Европи који се одржава без прекида од 1924. године (чак и за време рата) и високо је рангиран у спортском календару. Ове године је био посебно посећен, јер је прелепи град Кошице са 240.000 становника проглашен за културну престоницу Европе у 2013. години.