24. фебруар 2016.

ПОСЕТА ЛОГОРУ АРАД


Поводом сто година од почетка Првог светског рата активисти национал-социјалистичког пројекта Борба 14 обишли су спомен гробницу у Румунији која је посвећена страдалим србима у логору Арад који се налази у општини Арад.

Логор у Араду је био саставни део једног огромног геноцидног система замишљеног и примењеног од Бечког војнополитичког естабилишмента са јасним циљем уништењем и физичким ликвидирањем српског народа у Босни и Херцегоцини тачније Републици Српској, такође била је мрежа концентрационих логора у Бих, Хрватској, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Словенији, Аустрији и Румунији. Из те мреже посебно се издваја логор тврђава у Араду.

Срби су довођени у Арад железницом и улицама града спровођени у тврђаву и бацани у казамате. Само једне недеље по подне, како је записано, доведене су 274 политичка заробљеника из Дубровника, Шибеника, Сплита и Задра те су интемирани у граду. Како је број заробљеника растао пребацивани су у подруме да спавају по тројица на једној сламарици. Услед очајних животних услова и услед изглађивања избијале су разне болести и заразе, пегави тифус, масовно обољевање од туберкулозе итд. Дненво је умирало неколико десетина људи свих узраста деце, жена, одраслих.

Према информацијама објављеним у арадском зборнику „Зиридава“ број 10 из 1978, кроз арадски логор је прошло око 15000 Срба.

у Араду постоје две Гробнице где су сахрањени Срби. Сахрањени су на градском гробљу „Поменираеа“ у Араду, друго гробље се налази поред тврђаве на обали реке Мориш.

Логор у Арадској тврђави је био оличење српске патње.
Према подацима Српске православне цркве Св. Апостола Петра и Павла у Араду, из 1925 године, око 4317 Срба је умрло у периоду од 1914 до 1918 године.