24. фебруар 2016.

ИНТЕРВЈУ СА "КАМАЕДЗIЦА"


У име независног национал - социјалистичког пројекта БОРБА14 Вам са поносом представљамо интервју са вероватно једним од најбољих националистичких бендова источне Европе! У питању су момци који свирају у белоруској групи "КАМАЕДЗIЦА". Већ око деценију и по се активно баве музичким стваралаштвом и активизмом како у Белорусији, тако и у Русији, Украјини. Већина информација везаних за бенд и њихову музику се налазе у самом интервјуу, али морамо нагласити значај који музика има на свесног појединца 21. века.

Свакако, поред инспиративне, оплемењујуће и пре свега едукативне улоге, музика представља својеврсно стање душе. Српска омладина 21. века не реагује више на ратничке и херојске тактове и стихове. Данас наше друштво и умове младих људи парају музички импулси Мале Азије, Блиског истока и да их тако заједничким именом назовемо разнолике "Гранд - турбоџихад - циганске" мелодије. Старе химне, народне песме и борбени покличи су бачени под тепих, под налетом блискоисточне неевропске (не)културне навале. Такође ни на западу није много боље, под утицајем афро-америчког и мултикултурног стваралаштва, који су европском тлу и народима до скоро били тако страни и непознати. Наш је задатак и дужност, да одржимо оне праве импулсе у нама, који колају у нашој крви и да их негујемо како не би били загађени и осуђени на пропаст. КАМАЕДЗIЦА је један од најбољих примера споја традиције, борбеног духа и футуристичког погледа на свет око нас.

Интервју са Олегом - текстописац и вокал

1. Расни поздрави наша словенска браћо! Веома смо срећни што смо у прилици да направимо интервју са бендом као што је ваш. Многи наши саборци слушају вашу музику, али у Србији генерално се не зна пуно о вама. За почетак, можете ли нам рећи нешто о историји бенда, члановима и његовом имену?

-Здраво! Историја бенда је прилично дуга. Скоро 14 година је прошло. За то време смо снимили око стотину песама. Било је доста концерата, интервјуа и упознавања нових пријатеља. Било је и срећних као и тешких тренутака за бенд. Захваљујем се свакоме ко ме је подржавао свих ових година и направио свој сопствени допринос бенду.

2. Приметили смо да ваш последњи албум звучи мало другачије него ранији, да ли планирате још жанровских промена у будућности?

-Никада се нисмо ограничавали у нашој музици и текстовима. Само слободно стваралаштво. Главна ствар је одушевљење наших слушаоца.

3. Где обично имате свирке и концерте, и где је био онај највећи или најомиљенији?

-Најбоље свирке су биле WotanJugend 2012. и WhiteRex 2013. Квалитет звука, и публика су били једноставно одлични.

4. Да ли имате тренутно пројекте са неким другим бендовима?

-Тренутно су само два човека у бенду. За нас обојицу, "Камаедзiца" је једини могући пројекат.

5. Можете ли да нам опишете више ваше текстове и теме о којима певате? Шта вас највише инспирише?

-Наши текстови су разнолики. Налазимо инспирацију у самом животу, иако говорећи да га разумемо звучи помало тривијално.

6. Кажи нам нешто о музици коју слушаш приватно?

-Заиста свашта. Зависи од расположења.

7. Који је интензитет сарадње између белоруских, руских и украјинских музичара и национал–социјалиста?

-Заправо, национал–социјалисти из Украјине, Русије и Белорусије су успели да направе право јединство последњих година. Без шовинизма, империјализма. Само истинско Словенско јединство.

8. Како је ситуација у Украјини утицала на ту сарадњу? Овде у Србији, свакодневно добијамо различите извештаје и вести, и национал–социјалисти су прилично збуњени.

-По мом мишљењу, ситуација у Украјини и разне провокације су дотакле поприлично украјинске тако и руске националисте. Нажалост, они су подстрекавани све време једни на друге. Велики број јефтиних лажи, које такође и руски масовни медији пласирају, су главни узроци зашто конфликт не јењава. Сада просечан Украјинац презире Русе, и обрнуто. Али за словенску крв проливену у овом рату треба кривити јеврејске олигархе. Без обзира, сви истински национал–социјалисти ће бити увек уједињени. Наше тријединство је наша моћ!

9. Како је то бити национал–социјалиста у Белорусији данас?

-Као и обично, ван схватања већине. Али то нас само још више мотивише!

10. Који су ваши планови за будућност?

-Чекамо да се објаве наше нове песме на различитим компилацијама. Такође радимо у студију на новом материјалу. И главни циљ за сад је да обновимо наш веб сајт.

11. Да ли имате неку поруку, или неке речи за српске другове?

-Сада, када је питање опстанка белог човека као биолошке јединке под знаком питања; када је главни циљ очување његовог Духа, Традиције и Културе не сме постојати места и за какве поделе. Само јединство, заједничка расна самосвест је могућа да оживи Крв и Дух уједињене Европа – Русије!

Живела Србија! Хвала браћо што подржавате и интересујете се за наш бенд.