22. новембар 2016.

ИНТЕРВЈУ СА АУТОНОМНИМ НАЦИОНАЛИСТИМА ПОЉСКЕ!


Борба 14 вам са поносом представља интервју са Аутономним Националистима Пољске, организацијом која одступа од превазиђених принципа националистичког активизма, те даје пуно значаја социјалним и друштвеним темама, организацијом која је у неколико наврата организовала протесте подршке Србима, организације која сваког Пољака чини поносним на своју нацију. Захваљујемо се нашој пољској браћи на издвојеном времену, и надамо се широј и већој сарадњи у будућности! 

1. Шта је циљ оснивања Аутономних Националиста Пољске?

Аутономни националисти појавили су се у Пољској у сврси активирања људи у пољу национализма, који из разних разлога нису видели за себе место у „официјалним“ организацијама када је у питању национализам. У својих редовима окупљамо особе из разних фракција националистичког покрета: националне радикале, национал револуционаре, национал-социјалисте, национал-синдикалисте. Све нас спаја антикапитализам, антиглобализам, и жеља за жртвовањем за нашу нацију. Доста пажње посвећујемо питању радника и социјалним питањима.


2. Реците нам више о вашим методама борбе, акција, директива и идеолошком правцу ваше организације.

Од почетка своје делатности Аутономни Националисти покушавају да избегну „патриотско-историјски“ шаблон. Стога, своја деловања фокусирамо на другим нивоима преко манифестација националних празника и годишњица. Ми смо активни у локаторским покретима – блокирању исељавања сиромашних Пољака (то је у нашој земљи веома чест проблем), делујемо у синдикатима, а такође и спроводимо добротворне активности. Наши активисти су волонтери у центрима за проблематичну омладину, такође нудимо бесплатну обуку борилачких вештина за децу из дизфункционалних породица. Трудимо се да будемо свуда где наши сународници пате од сиромаштва, експлоатације и социјалне искључености.

2015. Смо покренули организацију турнира борилачких вештина „First to Fight“ (FTF), где националисти проверавају своје вештине у рингу. До сада змо организовали три издања ове манифестације, где су били укључени бокс, К-1, ММА, и бразилски џијуџицу. У оквиру иницијативе „FTF“ организовали смо семинар ММА, који је предводио Нико Пухака, познати спортиста ове дисциплине из Финске. Имамо амбицију да развијемо наш турнир ка више професионалној борби, инспирацију смо између осталог добили од наше руске браће – White Rex.

Поред тога, бавимо се свакодневном пропагандом – углавном у виду цртања професионалних националистичких графита. Такође организујемо демонстрације и повремене акције. Када је у питању идеологија, као што смо већ споменули у првом питању, у својим редовима имамо националисте различитих фракција. То значи да немамо смернице у погледу политчког програма. Ми се више фокусирамо на друштвене активности него политичке.


3. Каква је ваша сарадња са осталим пољским националистима?

Ми не сарађујемо са службеним организацијама сличног профила, међутим, радимо на узајамном поштовању и покушавамо да им пружимо подршку. Желимо да останемо независни и да не улазимо у савезе већих пројеката, али већина националистичких организација у Пољској може да рачуна на нашу помоћ током демонстрација и других иницијатива.


4. Аутономни Националисти Пољске су бројна организација? У којим деловима Пољске сте највише активни, и у међу којим класама ваше популације?

Због природе нашег деловања, са лабавим организационим оквирима, тешко је прецизно утврдити број активиста у редовима АН. У градовима у којима раде наше ћелије, обично је од десет до неколико десетина људи. Активни смо како у великим градовима попут Варшаве, Познања, и Ченстохове, тако и у мањим градовима – Радом и Сталова Вола. У својим редовима углавном се фокусирамо на људе улице, хулигане фудбалских клубова, и раднике – укратко, на све оне које постојећи систем највише погађа.


5. Какво је ваше мишљење о српским националистима и њиховим активностима?

Ценимо националисте из Србије. Сматрамо вас словенском браћом и желимо вам све најбоље. За вас је наступило тешко време, ситуација у вашој земљи је тешка. Верујемо, међутим, да ако останете уверени у исправност заједничког циља, у стању сте да урадите много. Ви заиста можете да рачунате на подршку пољске браће.


6. Већ неколико година организујете протесте подршке српском Космету, са другим пољским националистима, у име наше словенске солидарности. Да ли ће се наставити та традиција?

Задњи марш за српско Косово је одржан 2014. Укупно су организоване 4 такве демонстрације. Верујемо да смо испунили своју улогу – о српском Косову су чули многи Пољаци, и наша порука је стигла такође до ваше земље. Желели смо да нагласимо да, иако се Пољска званично налази међу десетинама земаља које су признале „Независност Косова“, мишљење народа је потпуно другачије. Као Пољаци знамо шта представља губитак сопствене земље, те самим тим нисмо били равнодушни према овом питању и 2008. и у осталим годинама. Након последњег марша за српско Косово одлучили смо да морамо деловати даље – тако да смо одлучили да се активно укључимо у Фронт Европске Солидарности за Косово, пружајући директну подршку и помоћ Србима који живе на Косову.


7. Какав је ваш став о раси?

Поносни смо на своју расу, поред нације за нас она представља највећу вредност. У време када се западна Европа топи у мору илегалне имиграције, у време промоције мултикултурализма и међурасних бракова, желимо да останемо бели, словенски бастион европског идентитета. Тако да у нама, и у Словенима који живе у Источној Европи и на Балкану лежи последња нада за Стари континент.


8. Каква је позиција пољског радника? И укупно социјално стање у вашој отаџбини?

Након политичке трансформације 1989. Године, положај радника је драматично погоршан. Са капитализмом је стигла и ера експлоатације и велики је јаз између класа – сада је пољски народ подељен на богате и сиромашне, тако да у нашој земљи не постоји уопште средња класа. Западне корпорације су заузете плаћањима пореза, а на пољском тржишту приметна је поплава супермаркета. У међувремену, мали пољски предузетници једва састављају крај са крајем. Млади масовно емигрирају у иностранство у подрази са послом, јер су плате у Пољској драстично ниске. Садашња влада је изразила жељу да побољша ситуацију , али знамо да ће се то завршити као и увек – празним обећањима.


9. Већ знамо да сте против ЕУ и НАТО алијансе, али какав је ваш став о Евроазијској Унији, која функционише на истом принципу мултикултурализма, као и ЕУ.

Не признајемо Евроазијску Унију као алтернативу ЕУ и НАТО. Као што сте и сами приметили, њена политика је исти непријатељ Европе, баш као деловање Брисела и Вашингтона.

10. Реците нам више о пољском покрету отпора совјетској окупацији, после Другог светског рата, и о „Уклетим Војницима“.

Уклети војници су наши хероји, за које рат за пољску независност није завршен 1945. Када се над пољском виорила црвена застава, војници АК (Домовинске Армије), NSZ (Националне Војничке Уније), и WiN (организације „Слобода и Независност) су наставили оружану борбу, водећи герилски рат. Њихова борба је трајала до '60-их година. Комунисти су их мучили и затварали у своје затворе, али нису успели да учине оно шта им је био основни циљ – да их избришу из пољске историје. Пре неколико деценија, мало ко је чуо за борбу пољских герилаца против комуниста. Ситуација се променила у 2011. Када је уродио плодом напор многих људи који су се залагали за сећање на наслеђе наших хероја. 1. Март је проглашен „Даном сећања на уклете војнике“. Након деценија заборава, наши јунаци ће коначно поново имати своје часно место у историји. Своју заслугу за овај успех имају такође и националисти.


11. Какви су вам планови за будућност?

Ми ћемо деловати, развијати се, организовати нове пројекте. У последњих неколико месеци приметна је криза код многих група Аутономних Националиста, али акције широм земље обећавају да ће групе пребродити тренутну кризу


12. За крај, која је ваша порука српским национал-социјалистима. Имате ли савете за активизам, и какво је ваше мишљење о нашем пројекту „Борба 14“? Хвала вам пуно за сарадњу! Желимо вам много успеха у борби за ослобођење ваше отаџбине! Живело српско-пољско братство!

Пре свега, останите верни својим идеалима. Знамо за пројекат Борба 14 и ценимо ваше активности. Свака земља има различите карактеристике, и стога не постоји општи „рецепт“ за националистичке активности. Истрајте у ономе што радите и прикупљајте нове људе, спремне да се жртвују. Верујемо да ће у блиској будућности бити много прилика за заједничку акцију, током које ће се наше националне заставе вијорити заједно.


13. Хвала вам пуно на сарадњи! Желимо вам много успеха у борби за ослобођење ваше отаџбине! Живело српско-пољско братство!

Хвала вама за ваше интересовање за нас, и ми вама желимо исто! Слава Словенима, слава нашем братству!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Jaki jest cel Autonomicznych Nacjonalistów?
Autonomiczni nacjonaliści pojawili się w Polsce w celu zaktywizowania osób o poglądach nacjonalistycznych, które z różnych względów nie widziały dla siebie miejsca w oficjalnych organizacjach o profilu narodowym. W swoich szeregach skupiamy osoby z różnych odłamów ruchu nacjonalistycznego: narodowych radykałów, narodowych rewolucjonistów, narodowych socjalistów, narodowych syndykalistów. Wszystkich nas łączy antykapitalizm, antyglobalizm i chęć działania na rzecz naszego narodu - dużo uwagi poświęcamy kwestiom pracowniczym i socjalnym.

2. Czy możecie powiedzieć nam o Waszych zmaganiach, akcjach, dyrektywach i ideologii Waszej organizacji?
Od początku swojej działalności AN starają się wyjść poza utarty schemat "patriotyczno-historyczny", w związku z czym swoje działania zaczęliśmy skupiać na innych płaszczyznach niż dobrze znane w naszym kraju manifestacje z okazji rocznic i świąt narodowych. Jesteśmy aktywni w ruchu lokatorskim - blokujemy eksmisje niezamożnych Polaków (jest to w naszym kraju bardzo powszechny problem), działamy w związkach zawodowych, a także prowadzimy działalność charytatywną. Nasi aktywiści są wolontariuszami w ośrodkach dla trudnej młodzieży, prowadzimy również darmowe treningi ze sportów walki dla dzieci z dysfunkcyjnych rodzin. Staramy się być wszędzie tam, gdzie naszych rodaków dotyka bieda, wyzysk i wykluczenie społeczne.

W 2015 roku zapoczątkowaliśmy organizację turnieju sportów walki "First to Fight" (FTF), na którym nacjonaliści mogą sprawdzić swoje umiejętności w ringu. Do tej pory zorganizowaliśmy trzy edycje tego wydarzenia, gdzie mierzono się w boksie, K-1, MMA i brazylijskim jiu-jitsu. W ramach inicjatywy FTF zorganizowaliśmy również seminarium MMA, które poprowadził Niko Puhakka - znany zawodnik tej dyscypliny z Finlandii. Mamy ambicję rozwijać nasz turniej o bardziej profesjonalne walki - inspirację czerpiemy między innymi od naszych ruskich braci z White Rex.

Oprócz tego zajmujemy się codzienną propagandą - głównie tworzeniem profesjonalnych, nacjonalistycznych graffiti. Organizujemy również manifestacje i okolicznościowe akcje. Jeśli chodzi o ideologię, jak już wspomnieliśmy w odpowiedzi na pierwsze pytanie, w swoich szeregach skupiamy nacjonalistów z różnych odłamów. Oznacza to, że nie posiadamy wytycznych w kwestii programu politycznego. Skupiamy się bardziej na działalności społecznej niż politycznej.

3. Jakie są Wasze relacje z innymi polskimi nacjonalistami?
Nie prowadzimy oficjalnej współpracy z żadną organizacją o zbliżonym profilu, jednak darzymy się wzajemnych szacunkiem i staramy się wspierać na swoich akcjach. Pragniemy zachować niezależność dlatego nie wchodzimy w sojusze i większe projekty, jednak większość organizacji nacjonalistycznych w Polsce może liczyć na naszą pomoc podczas demonstracji czy innych inicjatyw.

4. Czy Wasza organizacji jest liczna? W jakich regionach Polski jesteście najbardziej aktywni i wśród jakich klas społecznych?
Ze względu na charakter naszej aktywności, zakładający luźne ramy organizacyjne, ciężko jest dokładnie zliczyć aktywistów w szeregach AN. W miastach, w których działają nasze komórki jest to zwykle od kilkunastu do kilkudziesięciu osób. Działamy zarówno w dużych aglomeracjach jak Warszawa, Poznań czy Częstochowa, jak również mniejszych jak Radom czy Stalowa Wola. W swoich szeregach skupiamy głównie ludzi ulicy, chuliganów klubów piłkarskich oraz pracowników fizycznych - słowem wszystkich tych, których najbardziej irytuje obecny system.

5. Co myślicie o serbskich nacjonalistach i ich aktywności?
Cenimy nacjonalistów z Serbii. Uważamy Was za słowiańskich braci i życzymy Wam jak najlepiej. Przyszło Wam działać w trudnych czasach, sytuacja Waszego kraju jest ciężka. Wierzymy jednak, że pozostając przekonanymi o słuszności naszej wspólnej sprawy jesteście w stanie wiele zdziałać. Możecie zresztą liczyć na wsparcie braci z Polski.

6. Od dawna organizujecie demonstracje, razem z innymi polskimi nacjonalistami, mające pokazać Wasze poparcie dla serbskiego Kosowa w imię słowiańskiego solidaryzmu. Czy chcecie i czy będziecie kontynuować tę tradycję?
Ostatni marsz za serbskie Kosowo odbył się w 2014 roku. Łącznie zorganizowaliśmy 4 takie demonstracje. Uważamy, że spełniły one swoją rolę - o sprawie serbskiego Kosowa usłyszało wielu Polaków, zaś nasz przekaz dotarł także do Waszego kraju. Chcieliśmy podkreślić, że choć Polska oficjalnie widnieje wśród kilkudziesięciu państw, które uznały "niepodległość" Kosowa, zdanie narodu jest zupełnie inne. Jako Polacy doskonale wiemy czym jest utrata swojej ziemi, dlatego nie przechodziliśmy obojętnie obok tej kwestii zarówno w 2008 roku, jak i w latach późniejszych. Po ostatnim marszu za serbskie Kosowo uznaliśmy, że musimy działać dalej - postanowiliśmy więc włączyć się aktywnie w Europejski Front Solidarności dla Kosowa, niosąc bezpośrednie wsparcie Serbom zamieszkałym w Kosowie.

7. Jaka jest Wasza opinia jeżeli chodzi o pojmowanie rasy?
Jesteśmy dumni ze swojej rasy, obok narodu stanowi ona dla nas najwyższą wartość. W czasach, gdy Zachodnia Europa topi się w morzu nielegalnej imigracji, promocji multikulturalizmu i multirasowych związków, pragniemy pozostać białym, słowiańskim bastionem europejskiej tożsamości. To w nas, Słowianach zamieszkujących Wschodnią Europę i Bałkany drzemie ostatnia nadzieja dla Starego Lądu.

8. Jaka jest pozycja polskich robotników? Jaki jest ogólny stan społeczny w Waszej ojcowiźnie?
Po transformacji ustrojowej w 1989 roku pozycja ludzi pracy drastycznie spadła. Wraz z kapitalizmem nastała era wyzysku i dużej przepaści między klasami - obecnie polski naród dzieli się na bogatych i biednych, w naszym kraju nie występuje w ogóle klasa średnia. Zachodnie korporacje są zwolnione z płacenia podatków, zalewają polski rynek sieciami hipermarketów. Tymczasem drobni polscy przedsiębiorcy ledwo wiążą koniec z końcem. Młodzi ludzie masowo emigrują zagranicę w poszukiwaniu pracy, gdyż zarobki w Polsce są drastycznie niskie. Obecny rząd zapowiada chęć poprawy tego stanu rzeczy, jednak doskonale wiemy, że skończy się jak zawsze - na pustych obietnicach.

9. Wiemy, że jesteście przeciwko Unii Europejskiej i sojuszu NATO, ale jaka jest Wasza opinia w stosunku do Euroazjatyckiej Unii, która funkcjonuje w tej samej dziedzinie multikulturalizmu tak, jak EU?
Nie uznajemy Euroazjatyckiej Unii za jakąkolwiek alternatywę dla UE i NATO. Jak sami zauważyliście, jej polityka jest tak samo wroga Europie, jak działania Brukseli i Waszyngtonu.

10. Czy możecie powiedzieć nam coś więcej na temat polskiego ruchu oporu przeciwko sowieckiej okupacji, po II Wojnie Światowej i o Żołnierzach Wyklętych?
Żołnierze Wyklęci to nasi bohaterowie, dla których wojna o niepodległość Polski nie zakończyła się w roku 1945. Gdy nad Polską zawisła czerwona flaga, żołnierze z formacji AK, NSZ oraz WiN kontynuowali walkę zbrojną, prowadząc wojnę partyzancką. Ich walka trwała do lat 60. Komuniści katowali i mordowali ich w swoich więzieniach, jednak za swój główny cel postawili wymazanie ich z kart polskiej historii. Przez kilkadziesiąt lat mało kto słyszał o polskich partyzantach toczących krwawe bitwy z komunistami, sytuacja ta zmieniła się dopiero w 2011 roku, gdy wysiłkiem wielu osób przypominających o dziedzictwie naszych bohaterów, ustanowiono dzień 1 marca "Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych". Po kilkudziesięciu latach niepamięci nasi bohaterowie wreszcie odzyskali honor i należne im miejsce w historii. Swoją rękę do tego sukcesu przyłożyli również nacjonaliści.

11. Jakie są Wasze plany na przyszłość?
Zamierzamy po prostu działać, rozwijać się, organizować nowe projekty. W ostatnich miesiącach sporo grup AN przeżywa kryzys, jednak intensyfikacją działań w całym kraju zamierzamy z niego wyjść. Z pewnością usłyszycie jeszcze o polskich Autonomicznych Nacjonalistach.

12. Na koniec, chciałbym zapytać czy macie jakąś wiadomość do przekazania serbskim nacjonalnym-socjalistom. Czy mielibyście dla nas jakieś porady co do aktywności, opinie na temat naszego projektu "Borba 14"?
Przede wszystkim - pozostańcie wierni swojej idei. Znamy projekt Borba 14 i cenimy Waszą działalność. Każdy kraj ma inną specyfikę, w związku z czym nie istnieje jeden ogólny "przepis" na działalność nacjonalistyczną. Trwajcie w tym, co robicie i pozyskujcie nowych, gotowych do poświęceń ludzi. Wierzymy, że w niedalekiej przyszłości będzie wiele okazji do wspólnych akcji, podczas których nasze flagi narodowe będą powiewać obok siebie.

13. Dziękuję Wam za współpracę! Życzymy Wam dużo sukcesu w boju o wyswobodzenie Waszej ojczyzny! Niech żyje serbsko-polskie braterstwo!
Dziękujemy za Wasze zainteresowanie i życzymy Wam tego samego. Sława Słowianom, Sława naszemu braterstwu!