09. новембар 2016.

НАЦИОНАЛНИ РАДНИЧКИ САВЕЗ РУСКИХ СОЛИДАРИСТА


Национални Раднички Савез Руских Солидариста, (Национални Раднички Савез), познат под скраћеницом „НТС“ је руска анти-комунистичка организација основана 1930. Од стране групе младих руских белих имиграната у Београду, тада главном граду Краљевине Југославије.

Организација је формирана као одговор на старије генерације руских емиграната (ветерана белог покрета) за коју се сматрало да стагнира, те да се помирила са губитком отаџбине у руском грађанском рату. Омладина која формира НТС одлучно узима активну улогу у борби против комунизма проучавајући новонасталу совјетску културу, психу особа које живе у Совјетском Савезу, и креће са развитком политичког програма базираног на концепту солидаризма.

Идеологија НТС је изграђена на схватању колективне и друштвене одговорности људи ради узајамне помоћи и добровољне сарадње различитих слојева друштва, у супротности марксистичком концепту клласне борбе. Такође верује снажно у вредност појединца, за разлику од марксизма.

1967. објављено је у НТС памфлету следеће:
„За разлику од комунизма, солидаризам пружа основу за бављење савременим питањима двадесетог века. Он одбацује чисто материјалистички приступ социјалним, економским и политичким проблемима. Солидаризам одбацује концепт класне борбе и мржње, и има за циљ да замени овај концепт са идејом солидарности (сарадње), братства и љубави. Солидаризам верује у урођено достојанство појединца и настоји да заштити неотуђива права на његову слободу говора и свести. Солидаристи ни на који начин не тврде да ове идеје представљају коначан одговор на све проблеме, али верују да човек, који је господар атомске бомбе, мора да постане и господар себе и своје судбине.“


Идеологија није искључивала монархизам, али се није говорило о будућој политичкој структури Слободне Русије (Не-совјетске). Међутим, за разлику од руског опште-војног савеза, и других емигрантских организација, НТС је развијао посебан политички програм који укључује посебан економски програм. Овим, НТС привлачи пажњу генерала Андреја Власова, који током ослободилачког рата против бољшевизма ('41-'45) позајмљује неке тачке програма НТС у склопу развоја програма Руског Ослободилачког Покрета.
НТС идеја се може описати у једној реченици, која је била један од њихових слогана „Нисмо ни лево, нити смо десно, ми смо на фронту!“ Позивали су између осталог и на „другу револуцију“, за разлику од „контра револуције“, верујући да би након победе над бољшевизмом Русија требала да се препороди и избегне и доста грешака које је имала у до-револуционарној ери. Истовремено, НТС одбацује идеје „Сменовековаца“ и „Младоруса“, организација које су позивале на помирење са бољшевичком влашћу, верујући да је бољшевизам корумпирана, те самим тим “грешка еволуције“, тако да га треба искоренити, а не реформисати.


Неки либерални критичари у руској емигрантској заједници су оптужили НТС да пропагира „фашистичку идеологију“. Један од њих, Др Марк Реф, пише следеће:
 „Они (НТС) одбацују и бољшевизам и либерални капитализам, те прихватају руски патриотизам и приоритет руске националне солидарности на основу продуктивног рада који би допринео свим друштвеним секторима. Они показују предиспозицију за корпоративну организацију друштва и спремности да се прихвати привремена диктатура како би дошло до моралног и духовног препорода нације. Њихове идеје непогрешиво подсећају на идеје италијанског фашизма, или португалског и аустријског корпоратизма.“

НТС чланови одбацивали су шовинизам, који је још тада био рак рана беле Европе, и сарађивали су са разним националистима и анти-бољшевицима широм старог континента. У НТС су веровали да је сила била једини начин на који је совјетски режим могао да падне, а да је унутрашња револуција најбољи начин за то.


Кренули су са слањем својих људи у СССР илегално, пре, за време, и после Другог светског рата у циљу стварања подземне револуционарне снаге у совјетској Русији. Често је било сукоба са НКВД-ом који је непрекидно ометао НТС у свом раду сматрајући га једним од најопаснијих фактора који може да утиче на уништење Совјетског Савеза. За време другог светског рата НТС постаје део Руског Ослободилачког Покрета, у коме су поред Националног Радничког Савеза биле и следеће организације:

Руска ослободилачка национална армија (РОНА), вођена од стране Бронислава Каминског, која се опирала совјетском анти-руском терору десетак година после другог светског рата, створивши национал-социјалистичку Локотску Републику.

Руски заштитни корпус (РОК), који је оперисао најчешће на територији Недићеве Србије, и који има значајну улогу у чишћењу Западне Србије од комунистичких банди уз обалу Дрине, корпус који је познат по томе што је помагао локалном српском становништву у Подрињу, и који је прихватао избеглице из тзв. „НДХ“, заједно са припадницима Српске Државне Страже.

Руска национална народна армија (РННА), коју је водио С. Н. Иванов, представник „Сверуске фашистичке партије“, Вонсјацког, партије која је имала веома чврсту сарадњу са НСДАП још пре Другог светског рата.

Козаци, у јужној Русији, вођени у неколико фронтова, чији су командири били Атаман Шкуро, Петар Краснов, Хелмут фон Панвиц.

Ратни период је био доста успешан, те је било чак и наговештаја да се подземна војска може створити ради подривања совјетске власти, али је НКВД, који важи за најорганизованију тајну полицију икада, уз велике губитке својих илегалаца и уз велику муку успео да разбије мрежу НТС за време другог светског рата.НТС и даље наставља да делује не одустајући од свог идеала слободе и анти-бољшевизма.  Усваја се нова стратегија након рата, под називом „молекуларна теорија“, где се совјетски грађани позивају, преко пропагандне литературе и радио порука, да створе „молекуларне револуционарне групе“, не веће од троје људи, у циљу минимизирања ризика од инфилтрације бољшевичких власти. Ове групе да остану у контакту са центром НТС која се налазила у Франкфурту, у Немачкој, те да у одлучујућем тренутку центар координира активности молекула и створи револуционарну војску од њих.  „Затворени Сектор“ НТС-а, координациони центар за подземне револуционарне активности, распуштен је 1991. После пада Сојетског Савеза.
Све време бољшевичке окупације Русије, НТС је активно радио на буђењу свести руског народа. Активно су слали своје пропагандне летке у виду ваздушних балона и других средстава, укључујући и директну пошту. Поруке са анти-бољшевичким, анти-стаљинистичким паролама и политичким програмом НТС су биле штампане на летке, марамице, лажне рубље, лажне књиге, итд. НТС је такође успоставио радио станицу која се зове Радио Слободна Русија. Емитована је из Западне Немачке у совјетску зону (Источну Немачку), све док их влада Западне Немачке није расформирала и уништила Радио Станицу под притиском бољшевика из источне Немачке.


Припадник Националног Радничког Савеза је био и руски родољуб, родновер, и национал-социјалиста Доброслав, о коме је Борба 14 већ писала.


Овај текст посвећујемо нашим саборцима из Руског Центра, који се попут својих политичких предака сада у изгнанству и ван своје родне земље боре против нео-бољшевичког система у Русији, који води олигарх Владимир Путин. Време је да нео-бољшевицима који стоје иза „русијанства“ одузмемо монопол над руско-српским братством и да му вратимо достојанство, које овој светој традицији припада. Крвне, духовне, братске и све остале везе које српски народ са Русима има не могу бити у сенци једног човека као што је Владимир Путин. Стога, Борба 14, у име српско-руског братства, пружа подршку саборцима из Руског Центра у њиховој борби против нео-бољшевизма, у борби за слободну Русију!

СЛАВА РУСИЈИ!

БОРБА 14